Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Χωρίς εκπλήξεις τα stress tests - Δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση των τραπεζών

S&P: Χωρίς εκπλήξεις τα stress tests - Δεν θα επηρεαστεί η αξιολόγηση των τραπεζών
Αν εντοπιστούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχει προβλέψει ο οίκος, δεν αποκλείει επί τα χείρω αναθεώρηση της αξιολόγησής τους
Δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής η Standard & Poor’s, η οποία σημειώνει ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις συνοδευτικές πληροφορίες, για το αν διαπιστωθούν αδυναμίες σε κάποιες τράπεζες.
Σε ανάλυσή της που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, Τρίτη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι δεν προβλέπει μεγάλες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που θα γίνουν γνωστά την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου.
Όπως σημειώνει, οι πληροφορίες τόσο για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή όσο και τα ίδια τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μπορεί να παρέχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική ευρωστία κάθε τράπεζας, τους πιθανούς κινδύνους ρευστότητας και τις προοπτικές κερδοφορίας και εσόδων.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν οι αδυναμίες που εντοπιστούν είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχει λάβει υπόψη του ο οίκος όταν προέβη στις αξιολογήσεις του, τότε δεν αποκλείεται επί τα χείρω αναθεώρησή τους.
Παράλληλα, σημειώνεται, η S&P ενδεχομένως να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να δει πώς θα συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση οι νέες πληροφορίες που θα γίνουν γνωστές, σημειώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η βαθμολογία θα μπορούσε να τεθεί πάλι υπό αναθεώρηση.
Η S&P υπενθυμίζει ακόμη ότι οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τα τεστ αντοχής θα πρέπει μέσα σε δύο εβδομάδες να ενημερώσουν την ΕΚΤ πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η πρώτη οδός που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους είναι αυτή των αγορών.
Ωστόσο, ορισμένες ενδεχομένως να είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν βοήθεια αν δεν καταφέρουν να βρουν μια λύση στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με τον οίκο να σημειώνει ότι θα παρακολουθήσει πώς θα γίνει ο καταμερισμός των βαρών μεταξύ μετόχων και πιστωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης