Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Θα περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες - Προτιμά Alpha Bank και Εθνική

tags :
Nomura: Θα περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες - Προτιμά Alpha Bank και Εθνική
Τη σύσταση Buy για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής διατηρεί η Nomura, ενώ βλέπει νευρικότητα στο Χ.Α. λόγω του ρίσκου πρόωρων εκλογών
Τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας προτιμά η Nomura, όπως επαναλαμβάνει σε 15σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;» (What is happening in Greece) και ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2014, την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr
Η ιαπωνική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της Εθνικής και της Alpha Bank, (με στόχους στα 2,9 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα), επικαλούμενη τα ισχυρότερα κεφαλαιακά επίπεδα και τις διατάξεις κατά των προβλέψεων για την κάλυψη των επισφαλειών.
Ο οίκος δίνει σύσταση neutral για Eurobank με στόχο τα 0,4 ευρώ και σύσταση reduce για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο στα 1,5 ευρώ.




Stress test
Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι τα κεφαλαιακά επίπεδα επαρκούν για να περάσουν το stress test της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.
Ενδέχεται ωστόσο η άσκηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) να δείξει ότι θα απαιτηθεί η εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων στο β' εξάμηνο του 2014.

Αναβαλλόμενος φόρος

«Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει νέους κανόνες για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTA) που περιλαμβάνουν ρίσκο dilution για εκείνες τις τράπεζες που θα ανακοινώσουν ζημιές στο μέλλον.
Το ρίσκο αυτό θα είναι υψηλότερο για τις τράπεζες που διαπραγματεύονται με χαμηλούς πολλαπλασιαστές ή/και με υψηλότερα επίπεδα DTAs», αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura.
To πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες θα διαμορφωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Εθνική και Alpha Bank εμφανίζονται σε καλύτερη θέση καθώς καλύπτεται το 70% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στην Eurobank το ποσοστό διαμορφώνεται στο 60% και 54% για την Πειραιώς.









Αυξημένο ρίσκο πρόωρων εκλογών
H Nomura εντοπίζει την αιτία για την υποαπόδοση των μετοχών στις τράπεζες, στον κίνδυνο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα στις αρχές του 2015, λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτός θα είναι και ο λόγος της αυξημένης μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έως ότου ενισχυθεί η προοπτική πολιτικής σταθερότητας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως το τέλος του 2014 και να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο εποπτείας για την περίοδο μετά τη λήξη του μνημονίου.
Και οι δυο στόχοι πρέπει να επιτευχθούν με έναν τρόπο ώστε να καταστεί εφικτή η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, αποφεύγοντας έτσι τις πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης