Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το γερμανικό «μοντέλο» έχει αποτύχει - Οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για να διασώσουν την Ευρωζώνη

Financial Times: Το γερμανικό «μοντέλο» έχει αποτύχει - Οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για να διασώσουν την Ευρωζώνη
Ποιες είναι οι... πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις της Γερμανίας;
Αρκούν οι μεταρρυθμίσεις για να διασωθεί η Ευρωζώνη; Οι πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γερμανίας μπορούν να ωφελήσουν την Ευρωζώνη;
Μα φυσικά… όχι, απαντούν οι Financial Times, δια της πένας του Martin Wolf!
Σταχυολογώντας υπέρ της αρνητικής απάντησης, ο Βρετανός αρθρογράφος υποστηρίζει πως η οικονομική στρατηγική της Ευρωζώνης ενορχηστρώνεται εξ ολοκλήρου από τη Γερμανία.
«Αυτή η πολιτική ωστόσο έχει αποτύχει να παράξει μία ισότιμη ανάκαμψη» αναφέρει η βρετανική εφημερία.
Στρουθοκαμηλίζοντας, η Ευρωζώνη επιρρίπτει την ευθύνη της αποτυχίας στη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Έτσι, συνεχίζουν οι Financial Times και ο M. Wolf, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία καλούνται να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Ας σημειωθεί πως οι προαναφερθείσες χώρες παράγουν το 38% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία συνεισφέρει στην οικονομία με 28%.
Αμφότερες λοιπόν, καλούνται να εφαρμόσουν το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα της Γερμανίας, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας.
Ποιες είναι όμως αυτές οι... πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις;
Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times πρόκειται για το πακέτο μέτρων «Hartz», το οποίο εισήχθη μεταξύ του 2003 και του 2005.
Τα συγκεκριμένα μέτρα εστίασαν κυρίως στην αγορά εργασίας. Η απάντηση του ιδιωτικού τομέα στις μεταρρυθμίσεις ωστόσο, ήταν η αύξηση του οικονομικού πλεονάσματος, καθώς οι εταιρείες δαπανούσαν πολύ λιγότερα από αυτά που εισέπρατταν.
Έτσι, ο ιδιωτικός τομέας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβαλλόμενη λιτότητα, στράφηκε στις εξαγωγές - τομέας ο οποίος αποτέλεσε τον πυλώνα της μετέπειτα γερμανικής οικονομίας.
Όμως για πόσο καιρό, αναρωτιέται ρητορικά ο M. Wolf, η παγκόσμια ζήτηση θα συντηρούσε τη γερμανική οικονομία, αναπληρώνοντας την αδύναμη εγχώρια κατανάλωση;
Πραγματοποιώντας λοιπόν, την ανασκόπηση της γερμανικής «ιστορίας», οι Financial Times εξάγουν το εξής ανατρεπτικό συμπέρασμα:
Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν από μόνες τους να στηρίξουν μία βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα καταστήσουν πιο ελκυστικές της ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μία ισχυρή και εύρωστη οικονομία, δεδομένης της αδύναμης εγχώριας κατανάλωσης.
Το μοναχικό "όχημα", καταλήγουν οι Financial Times, για την επίτευξη μίας βίωσιμης οικονομίας έγκεται στο συνδυασμό των μεταρρυθμίσεων (άρα βελτίωση των εξαγωγών) και της επέκτασης της δημοσιονομικής πολιτικής (άρα βελτίωση της εγχώριας ζήτησης).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης