Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτονώθηκε ο πανικός στις αγορές - Ραγδαία υποχώρηση του «δείκτη φόβου» VIX

tags :
Εκτονώθηκε ο πανικός στις αγορές - Ραγδαία υποχώρηση του «δείκτη φόβου» VIX
Για πρώτη φορά ο δείκτης καταγράφει πτώση άνω του 10% σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις
Εκτονώθηκε ο πανικός στις αγορές όπως αποδεικνύει η ραγδαία πτώση του δείκτη VIX, η μεγαλύτερη από το 2009.
Οι τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις για τον δείκτη – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, οδήγησαν τον δείκτη υψηλότερα κατά 4,2% από τις 15 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να ανακάμψει από το selloff που άρχισε στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Παράλληλα ο δείκτης VIX ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αγορές, υποχώρησε μετά την εκτίναξή του σε υψηλά 28 μηνών.
Οι επενδυτές αναρωτιούνται που οφείλεται η αλλαγή του κλίματος, με τους αναλυτές της Morgan Stanley να εξηγούν ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οδήγησε τις ενεργειακές μετοχές σε απώλειες 20%, ωστόσο πλέον τα φθηνά καύσιμα προκαλούν ράλι στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των σιδηροδρομικών εταιρειών.
Ο δείκτης VIX υποχώρησε 13% στο 16,08% στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου.
Το τελευταίο τριήμερο ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση άνω του 10% σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά.
Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τι είναι ο δείκτης VIX
Ο δείκτης μεταβλητότητας - φόβου (VIX) είναι ένας δείκτης που δείχνει την αναμενόμενη μεταβλητότητα της αγοράς σε ορίζοντα 30 ημερών και υπολογίζεται από τις επί μέρους μεταβλητότητες ενός μεγάλου αριθμού options του δείκτη S&P-500.
Ο δείκτης μεταβλητότητας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς και ταυτόχρονα ένα διαπραγματεύσιμο προϊόν στο CBOE (Chicago Board Options Exchange).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης