Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τραπεζικά stress tests, Γερμανία και πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα απειλούν την Ευρωζώνη

FT: Τραπεζικά stress tests, Γερμανία και πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα απειλούν την Ευρωζώνη
"Η Ευρώπη κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί"
Έρχεται η δεύτερη ευρωπαϊκή κρίση; Ή απλά βιώνουμε τις επιπτώσεις της πρώτης;
Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, με σημερινό τους δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Eurozone crisis fears re-emerge».
Σημείο «κλειδί» σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, συνιστούν τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν την προσεχή Κυριακή.
Βέβαια, εκτός των κρίσιμων αποτελεσμάτων, πηγή ανησυχίας αποτελεί τόσο η επιβράδυνση στη Γερμανία, όσο και ο πόλεμος μεταξύ Γερμανίας, Βρυξελλών, Παρισιού και Ρώμης.
Πάντως, οι Financial Times προειδοποιούν πως μεταξύ των κινδύνων συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα!
Η κατάληξη όλων των προαναφερθέντων παραγόντων θα λειτουργήσει καταλυτικά στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Εάν υπάρξει θετική απόληξη, τότε οι επενδυτές θα επιστρέψουν και η οικονομία θα αναβιώσει. Εάν όχι, τότε η Ευρωζώνη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ακόμη μία οικονομική κρίση» σημειώνει χαρακτηριστικά, η βρετανική εφημερίδα.
«Υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται πως η Ευρωζώνη κρύβει τεράστια προβλήματα κάτω από το χαλί» αναφέρει ένας αναλυτής, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, η εμπιστοσύνη τόσο προς την ΕΚΤ όσο και προς την Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς το 2010 – λίγους μήνες πριν την κατάρρευση των ιρλανδικών τραπεζών - τα stress tests είχαν καταδείξει πως οι τράπεζες της Ιρλανδίας είναι απολύτως υγιείς.
Πάντως, ενόψει των κυριακάτικων αποτελεσμάτων, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως ο αριθμός των τραπεζών, που θα αποτύχουν στα stress tests, θα είναι σημαντικά αυξημένος έναντι των προσδοκιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης