Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒΝP Paribas: H Eλλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή έως 18 δισ. - Αλλιώς πρόωρες εκλογές

ΒΝP Paribas: H Eλλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή έως 18 δισ. - Αλλιώς πρόωρες εκλογές
Γυρίζει σελίδα η ελληνική οικονομία αλλά παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα
Κρίσιμο τεστ για την ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015, η ΒΝP Paribas, σε νέα 6σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece: Another day, another crossroads".
Όπως επισημαίνει η γαλλική επενδυτική τράπεζα, η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική στήριξη, ώστε να εκλέξει απευθείας νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Εστιάζοντας στους οικονομικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, η ΒΝP Paribas επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει την πρόωρη έξοδό της από τη βοήθεια του ΔΝΤ - όπως άλλωστε επιθυμεί - τότε θα πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια περί τα 22 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διετία 2015 - 2016.
Εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει τον στόχο της πλήρους επανόδου στις αγορές, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Μια από αυτές τις επιλογές είναι η λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Μια τέτοια πιστωτική γραμμή από την ΕΕ θα συνοδεύεται σίγουρα από ευνοϊκότερους όρους, έναντι εκείνων που συνοδεύουν τα δάνεια που έχουν ληφθεί από το ΔΝΤ.
Αν και κάθε συζήτηση είναι ακόμη πρώιμη, η γαλλική τράπεζα θεωρεί πως μια πρόωρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τα δάνεια του ΔΝΤ θα αποτελέσει επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα βελτιώσει το εγχώριο κλίμα και θα μειώσει τους πολιτικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα.
Όπως προβλέπει επίσης η BNP Paribas, καίρια ζητήματα που θα απασχολήσουν την Ελλάδα από τώρα μέχρι και το τέλος του 2014, θα διαμορφώσουν το εγχώριο πολιτικό τοπίο και τη μορφή που θα λάβει από εδώ και στο εξής το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
Δεδομένων αυτών των εκκρεμοτήτων, η αστάθεια στην αγορά θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.

Γυρίζει σελίδα η ελληνική οικονομία αλλά παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα
Η γαλλική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, καθώς είναι ορατή η πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Για το 2014 η ΒΝP Paribas προβλέπει ανάπτυξη +0,4% για την ελληνική οικονομία και για το 2015 την τοποθετεί στο +2%.
Ωστόσο προειδοποιεί πως υπάρχουν ακόμη μεγάλοι κίνδυνοι στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως:
- η πολιτική αβεβαιότητα
- η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης
- η αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί ανοιχτά πως τα θετικά οικονομικά νέα που έχει να επιδείξει η Ελλάδα κινδυνεύουν από την όξυνση του πολιτικού κινδύνου.
Εάν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, νικητής θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει, στη συνέχεια, η BNP Paribas.
Η διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής την επόμενη μέρα στην Ελλάδα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκβαση της τρέχουσας αξιολόγησης της οικονομίας της από την τρόικα.

Stress tests
Στη συνέχεια της έκθεσής της, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες - στην μετά μνημονίων εποχή - και με έναν ακόμη τρόπο: Να κάνει χρήση των κεφαλαίων που έχει ως απόθεμα για τις ελληνικές τράπεζες το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η BNP Paribas προβλέπει πως τα stress tests της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται αυτή την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, δεν θα αναδείξουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Επομένως, η Αθήνα ίσως κατορθώσει να λάβει την άδεια από την τρόικα, να κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού που διαθέτει το ΤΧΣ, ώστε να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να ληφθεί πριν τα τέλη του 2014, διαμηνύουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας.

Προληπτική γραμμή στήριξης
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, εάν η Ελλάδα λάβει από την Ευρωζώνη μια προληπτική γραμμή στήριξης, αυτή θα αντιστοιχεί στο 2-10% του ελληνικού ΑΕΠ, ήτοι κεφάλαια ύψους 4 έως 18 δισ. ευρώ, με αρχική διάρκεια ενός έτους και αναθεώρηση δύο φορές για έξι μήνες.
Η εν λόγω πιστωτική γραμμή θα συνοδεύεται από όρους, οι οποίοι εκτιμάται πως θα είναι λιγότερο αυστηροί από τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πιστωτική γραμμή στήριξης θα χρειάζεται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές στην τρέχουσα συγκυρία, η Ελλάδα είναι απίθανο να επιστρέψει σε αυτές για δανεισμό, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Συμπέρασμα
Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει γυρίσει σελίδα, ωστόσο ο πολιτικός κίνδυνος αποτελεί τη δεδομένη στιγμή τη Νούμερο 1 ανησυχία.
Δεδομένης της αντίδρασης των αγορών, ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε τη συζήτηση για πρόωρη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, χαρακτηρίζεται αδέξιος.
Οι επενδυτές τρόμαξαν και άρχισαν να κάνουν... δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Όμως τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελούν ευκαιρία εισόδου για όσους έχουν bullish διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα αν αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ και λάβει προληπτική γραμμή στήριξης, θα ωφεληθεί.
"Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει απόφαση για την πρόωρη απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διακηρύξει πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα καταδείξει μια πραγματικότητα: Οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν για καιρό να συντροφεύουν την Ελλάδα", καταλήγει η BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης