Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Alpha Bank πέρασε τα stress tests - H στιγμή της αλήθειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Αξιοπιστία ζητούν οι αναλυτές

Reuters: Η Alpha Bank πέρασε τα stress tests - H στιγμή της αλήθειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Αξιοπιστία ζητούν οι αναλυτές
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα βάλει τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα
Η Alpha Bank πέρασε τα stress tests της ΕΚΤ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, είδηση την οποία πρώτο έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr.
Όπως σημειώνει το www.bankingnews.gr, πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ η Alpha bank και η Πειραιώς ενώ ελάχιστες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες για Εθνική και Eurobank με βάση πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες.
Οι ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha bank και η Πειραιώς έχουν περάσει τα stress tests με βεβαιότητα σχεδόν 100% ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Eurobank είναι ελάχιστες όπως και στην Εθνική.
Συγκεκριμένα η Alpha bank εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα και έχει περάσει τα stress tests δηλαδή εμφανίζει core tier 1 πάνω από 5,5% στο δυσμενές σενάριο.
Η Πειραιώς εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα, δηλαδή έχει περάσει τα stress tests και εμφανίζει core tier 1 πάνω από 5,5% στο δυσμενές σενάριο.
Η Εθνική θα χρειαστεί έως 250 εκατ αλλά το κεφαλαιακό έλλειμμα θα το καλύψει μέσω της Finansbank.
Ήδη ανακοίνωσε ότι θα υλοποιήσει δημόσια πρόταση 250 εκατ ευρώ.
Η Eurobank θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου 300-350 εκατ ευρώ λόγω κεφαλαιακού ελλείμματος πολύ μικρής κλίμακας.

Η στιγμή της αλήθειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Έφτασε η στιγμή της αλήθειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει σε έτερο δημοσίευμά του το Reuters, ενόψει της επίσημης δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι 130 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη λάβει, από σήμερα Πέμπτη, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τις επιδόσεις τους στα stress tests.
Τα οριστικά αποτελέσματα ωστόσο από την ΕΚΤ δεν θα γίνουν γνωστά πριν από το μεσημέρι της Κυριακής.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα βάλει τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα που κυριαρχεί για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα δώσει απαντήσεις στην εξής ερώτηση:
- Τι μέτρα θα χρειαστεί να λάβουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αποδείξουν πως είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε μια τυχόν νέα αρνητική οικονομική συγκυρία.
Οι αγορές δεν αναμένουν μεγάλες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των stress tests.
"Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει κάνει πολλή καλή δουλειά, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των stress tests. Τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι τα αποτελέσματα θα είναι αξιόπιστα, μακριά από εθνικές ή/και πολιτικές επιρροές", σχολιάζει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute.
"Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests θα έχει θετικό αντίκτυπο για τις τράπεζες μακροπρόθεσμα, καθώς θα μειώσει την αβεβαιότητα", δηλώνει ο Emil Petrov, της Nomura.
"Τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι αυστηρή. Κάποιες τράπεζες θα αποτύχουν. Θα πρόκειται όμως για τεχνικής φύσεως αποτυχίες", εκτιμά ο Roberto Henriques, της JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης