Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ωφελημένες από τα TLTROs της ΕΚΤ οι τράπεζες του Νότου - Αυξημένη η ζήτηση το Δεκέμβριο

tags :
Fitch: Ωφελημένες από τα TLTROs της ΕΚΤ οι τράπεζες του Νότου - Αυξημένη η ζήτηση το Δεκέμβριο
Oι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντλήσουν περισσότερα από τα 82,6 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου
Σημαντικά ωφελημένες από το πρόγραμμα των TLTROs της ΕΚΤ αποδεικνύονται οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Ειδικότερα, σε σημερινή του παρέμβαση, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τα TLTROs θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Μάλιστα, το όφελος θα είναι μεγαλύτερο για τις τράπεζες του Νότου, οι οποίες αποδεικνύονται περισσότερο εξαρτημένες από το πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Άλλωστε, όπως σημειώνει η Fitch, τα TLTROs συνιστούν μία φθηνή πηγή χρηματοδότησης, την οποία οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, η Fitch εκτίμα πως κατά το β’ «κύμα» των TLTROs το Δεκέμβριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντλήσουν περισσότερα από τα 82,6 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.
«Η χαμηλή ζήτηση κατά το α’ κύμα οφείλεται εν μέρει στα stress tests της ΕΚΤ» εξηγεί εν συνεχεία.
Πάντως, η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ υπερθεματίζει, σύμφωνα με την Fitch, τις αποκλίσεις μεταξύ τραπεζών του Νότου και του Βορρά.
Από τις συνολικά 382 τράπεζες, οι 157 προτίμησαν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου.
Εξ αυτών, η πλειονότητα προέρχεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Στον αντίποδα, οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες άντλησαν το 45% των διαθέσιμων δανείων!
Βέβαια, για την Fitch, αυτή η διαφοροποίηση είναι άκρως εξηγήσιμη, καθώς το φθηνό επιτόκιο του 0,15% παρέχει ισχυρή στήριξη στο Νότο, καθώς συρρικνώνει δραστικά το κόστος δανεισμού.
Πάντως, τα οφέλη του προγράμματος κατανέμονται σε όλες της ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα TLTROs συμβάλλουν στην αύξηση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης