Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Πνίγει την Ευρωζώνη το χρέος - Πρωταθλήτρια η… Ιρλανδία και όχι η Ελλάδα!

Economist: Πνίγει την Ευρωζώνη το χρέος - Πρωταθλήτρια η… Ιρλανδία και όχι η Ελλάδα!
Χρέος, στασιμότητα και αποπληθωρισμός απειλούν την Ευρωζώνη
Μάστιγα αποτελεί για την Ευρωζώνη ο «βραχνάς» του χρέους, καθώς τα 18 κράτη - μέλη αδυνατούν να ξεφορτωθούν αυτό το βαρύ φορτίο.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist, πρωταθλήτρια χώρα δεν είναι η Ελλάδα - όπως παραπλανητικά θα εκτιμούσε κάποιος – αλλά η… Ιρλανδία!
Συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η Ιρλανδία διαθέτει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το χρέος υπερβαίνει το 400% του ΑΕΠ.
Στη δεύτερη θέση έπεται η Πορτογαλία, στην τρίτη η Ελλάδα, στην τέταρτη η Ισπανία, στην πέμπτη η Ιταλία και στην έκτη η Γερμανία.
Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη την αδύναμη ανάπτυξη και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο δύναται να παρασύρει εκ νέου την Ευρωζώνη στην κρίση.
Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, επιμένει το βρετανικό περιοδικό, εξακολουθεί να έγκειται στο χρέος, καθώς τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό εμφανίζεται μη βιώσιμο.
Μεταξύ του 2007 και του 2013, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 66% στο 93% του ΑΕΠ.
«Το δημόσιο χρέος δεν καθίσταται όμως ικανό για να οδηγήσει μία χώρα στην ύφεση» επισημαίνει το περιοδικό.
«Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν, τότε μόνο αρχίζει να υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους» συνεχίζει.
Μάλιστα, επικαλούμενο την Moody’s, τονίζει πως για το 2015 οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να βρουν 470 δισ. ευρώ - δηλαδή 33% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ - προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Πέραν του δημόσιου, πηγή ανησυχίας αποτελεί και το ιδιωτικό χρέος, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις πλήττονται από το συγκεκριμένο «βραχνά», ο οποίος θέτει πληθώρα εμποδίων στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Στην Πορτογαλία για παράδειγμα, το 25% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ιταλία και στην Ελλάδα.
Η κατάσταση μάλιστα, μοιάζει αρκετά δύσκολη, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Fitch, η άμεση μείωση του ευρωπαϊκού χρέους κατά 20% - δηλαδή στα προ κρίσης επίπεδα - καθίσταται σχεδόν αδύνατη...





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης