Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Δεν ανησυχούν οι επενδυτές για την Καταλονία – Πολλαπλός ο αρνητικός αντίκτυπος από ενδεχόμενη ανεξαρτησία της

Barclays: Δεν ανησυχούν οι επενδυτές για την Καταλονία – Πολλαπλός ο αρνητικός αντίκτυπος από ενδεχόμενη ανεξαρτησία της
Στον αντίκτυπο πιθανής ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οικονομία, το δημόσιο χρέος και σε τράπεζες όπως οι CaixaBank και Sabadell, αναφέρεται η βρετανική τράπεζα
Με ηρεμία αντιμετωπίζουν οι αγορές τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία, καθώς εκτιμούν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο η περιοχή να ανεξαρτητοποιηθεί, τονίζει σε ανάλυσή της η βρετανική τράπεζα Barclays, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Barclays για τη Νότια Ευρώπη, Antonio Garcia Pascual, μετά την ανεπίσημη ψηφοφορία της 9ης Νοεμβρίου, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές στο καταλανικό κοινοβούλιο που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.
Όπως σημειώνει, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επιταχυνόμενη πορεία προς την ανεξαρτησία και προσθέτει ότι υπάρχει η πιθανότητα το κόμμα ERC (Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας) να κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να ανακηρύξει της ανεξαρτησία της περιοχής.
Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει η Barclays, η Καταλονία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, γεγονός που θα είχε μεγάλο οικονομικό και νομισματικό αντίκτυπο.
Τα μεγάλα καταλανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η CaixaBank και η Sabadell, θα έπρεπε να αλλάξουν έδρα και να μεταφερθούν στην Ισπανία, σημειώνεται.
Αν παρέμεναν σε μια ανεξάρτητη Καταλονία, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τράπεζες αυτές θα έχαναν την πρόσβασή τους στις πιστωτικές γραμμές και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Παράλληλα, αναφέρει η Barclays, θα προτιμούσαν να είναι υπό την εποπτεία ευρωπαϊκών οργανισμών, παρά μιας τοπικής καταλανικής αρχής.
Όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον, το καταλανικό ΑΕΠ θα υπέφερε, καθώς το 90% των εξαγωγών της περιοχής κατευθύνεται στην υπόλοιπη Ισπανία και την Ε.Ε.
Παράλληλα, το δημόσιο χρέος του νέου κράτους θα ξεπερνούσε το 100% του ΑΕΠ, εκτιμά η βρετανική τράπεζα.
Σύμφωνα με την Barclays, η οποία σημειωτέον μόλις πώλησε τις θυγατρικές της στην Ισπανία στην CaixaBank, αρνητικός θα ήταν ο αντίκτυπος από μια ανεξαρτησία της Καταλονίας και για την Ισπανία, όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει, το ισπανικό δημόσιο χρέος θα αυξανόταν πάνω από το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν πάνω από το επίπεδο εκείνο που είναι αναγκαίο για να υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα.
Έτσι, η Barclays εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να παρέμβει για να ηρεμήσει τις αγορές και να αποφύγει τον κίνδυνο διάσπασης του ευρώ.
Ως εναλλακτική σε αυτό το σενάριο, η βρετανική τράπεζα αναφέρει την επίτευξη, μετά τις εκλογές στις αυτόνομες περιοχές, μιας συμφωνία για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, με την έννοια της χορήγησης περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στην Καταλονία, αλλά και συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε τη μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων, όπως και τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος στο μέλλον.
Η οικονομική λογική, τονίζει η Barclays, είναι υπέρ μιας συμφωνίας ώστε η Καταλονία να εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της Ισπανίας, ίσως με μια νέα κατανομή αρμοδιοτήτων.
Όπως σημειώνει, μια ανεξαρτησία της Καταλονίας θα αποτελούσε μια «στρέβλωση» τόσο για την Καταλονία, όσο και για την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης