Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxfam: Διπλάσιος ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, «διπλάσια» και η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών

tags :
Oxfam: Διπλάσιος ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, «διπλάσια» και η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών
Με το ξέσπασμα της κρίσης, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί… φτωχότεροι
Τη γιγάντωση σε παγκόσμιο επίπεδο των οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πλουσιότερους και στους φτωχότερους ανθρώπους επισημαίνει σε έκθεσή της, η οργάνωση Oxfam.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα λεφτά σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται στα χέρια μια ελίτ, η οποία κάθε δευτερόλεπτο που περνά γίνεται πλουσιότερη, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπου το ποσοστό όσων ζουν υπό το όριο της φτώχειας συνεχώς αυξάνεται.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι έχουν αυξήσει τις περιουσίες τους κατά 124% στα 5,4 τρισ. δολάρια(!), ενώ οι 85 πλουσιότεροι από αυτούς κατέχουν όσα το 50% των φτωχότερων πολιτών παγκοσμίως.
Η Oxfam σημειώνει πως κάθε μέρα ο κοινός λογαριασμός των 85 αυτών προνομιούχων, ενισχύεται με 668 εκατ. δολάρια.
Η οικονομική αυτή ελίτ είναι ανδροκρατούμενη, με μόλις το 10% των 30 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως να είναι γυναίκες, ενώ ακόμα και όταν το «ασθενές φύλο», αναλαμβάνει ηγετική θέση, υπαμείβεται σε σχέση με το αντίθετο φύλο.
Μάλιστα, μόλις 23 από τις 500 πλουσιότερες επιχειρήσεις διοικούνται από γυναίκες.
Στην υποσαχάρια Αφρική ζουν 16 δισεκατομμυριούχοι και 358 εκατ. πολίτες σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.
Στο Μεξικό ζει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Carlos Slim, ο οποίος είχε χάσει προσωρινά τα σκήπτρα το 2013, ενώ το ποσοστό των πολιτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενισχύθηκε κατά 3%.
Στη Ζάμπια, όπου το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 6% κάθε χρόνο από το 2004, το ποσοστό όσων ζουν υπό τα όρια της φτώχειας, αυξήθηκαν, το ίδιο διάστημα, από 65% σε 74%.
Στις ΗΠΑ, 50% των παιδιών που μεγαλώνουν σε σπίτια με χαμηλά εισοδήματα, θα έχουν, επίσης, χαμηλά εισοδήματα όταν ενηλικιωθούν, ενώ στο Περού το ίδιο θα συμβεί σε δύο από τα τρία παιδιά των χαμηλόμισθων νοικοκυριών, σε αντίθεση με τη Δανία όπου το ποσοστό είναι ένα στα επτά παιδιά.
Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την μεγάλη κοινωνικοοικονομική ανισότητα, αναφέροντας πως η Λατινική Αμερική, όπου τα επίπεδα ανισότητας είναι τα υψηλότερα, είναι η πιο επίσης η πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο, με 41 από τις 50 πιο επικίνδυνες πόλεις να βρίσκονται εκεί.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης