Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σπάνε οι δεσμοί κράτους τραπεζών αλλά η χρηματοδότηση παραμένει ακόμη δυσχερής

Fitch: Σπάνε οι δεσμοί κράτους τραπεζών αλλά η χρηματοδότηση παραμένει ακόμη δυσχερής
Ο φαύλος κύκλος που είχε δημιουργηθεί λόγω της κρίσης σταδιακά σπάει, εξέλιξη που βελτιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών
Να «σπάει» σταδιακά ο ισχυρός δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζικού κλάδου βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στην τελευταία ανάλυση του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον Fitch, οι περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες που αναδείχθηκαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τις ασκήσεις αντοχής δείχνουν ότι πλέον η εξάρτηση του κλάδου από τη στήριξη των κυβερνήσεων υποχωρεί.
Ο δεσμός, ή καλύτερα ο φαύλος κύκλος, που είχε δημιουργηθεί λόγω της κρίσης σταδιακά σπάει, εξέλιξη που βελτιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στις κυβερνήσεις.
Υπό αυτό το πλαίσιο δεν αναμένονται αλλαγές στις αξιολογήσεις των κρατών, καθώς οι κυβερνήσεις δεν θα χρειαστεί να δεσμεύσουν κεφάλαια για τη στήριξη κάποιας τράπεζας.
Οι τράπεζες που εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες είτε ήδη τις έχουν καλύψει είτε θα προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις κεφαλαίου για να τις καλύψουν.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο οίκος επισημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ελλείψεις στον τραπεζικό κλάδο μειώθηκαν από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 343 εκατ. ευρώ καθώς συνυπολογίστηκαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Το στοιχείο αυτό είναι θετικό αν συνυπολογίσει κανείς το κεφαλαιακό απόθεμα των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να διατεθεί σε άλλους σκοπούς.
Στο πλαίσιο αυτό θετική είναι και η αλλαγή στον φορολογικό νόμο, αν θα έχει αρνητική επίπτωση στην μελλοντική φορολογική βάση του ελληνικού κράτους.
Τέλος, ο οίκος τονίζει ότι γενικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι δύσκολο να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη λόγω του όγκου των προβληματικών δανείων.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι εθνικές οικονομίες να ανακάμψουν, ώστε να βελτιωθεί η αξία των assets που λειτουργούν ως εγγυήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης