Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βραζιλία: Τι περιμένει τη χρηματιστηριακή αγορά μετά την επικράτηση της Rousseff στις προεδρικές εκλογές

Βραζιλία: Τι περιμένει τη χρηματιστηριακή αγορά μετά την επικράτηση της Rousseff στις προεδρικές εκλογές
Απογοητευμένοι οι επενδυτές από το αποτέλεσμα των εκλογών, φοβούνται συνέχιση των ίδιων αρνητικών πολιτικών
Η χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας έχει βυθιστεί σε μια από τις πιο ασταθείς περιόδους που μπορεί κανείς να θυμηθεί.
Όπως σημειώνεται σε ανάλυση της ισπανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Alpha Plus, η μεγάλη σημασία των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης, έχει μεγεθύνει τις κινήσεις που πραγματοποιούνται στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας, η τάση στο οποίο άλλαζε με βάση τις προσδοκίες σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Μετά το πέρας αυτών, πλέον είναι πραγματικότητα ότι η Dilma Rousseff θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι επενδυτές έχουν απογοητευθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βραζιλία, καθώς η Dilma Rousseff αποτελούσε γι’ αυτούς το χειρότερο σενάριο, δεδομένου ότι γνώριζαν τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν, που όπως επισημαίνεται στην ανάλυση παρουσίαζε πολλές σκιές.
Η χώρα παρουσιάζει ξεκάθαρη οικονομική αδυναμία, η οποία επιδεινώνεται από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Επίσης, σε εταιρικό επίπεδο, εγκρίθηκε μια σειρά μέτρων που αυξάνουν τη νομική αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν τώρα οι αγορές είναι ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει η βραζιλιάνα πρόεδρος κατά τη διάρκεια της νέας της θητείας στην προεδρία της χώρας.
Αν συνεχίσει την πολιτική των προηγούμενων ετών, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προσθέσει νέες ανισορροπίες στις ήδη υπάρχουσες στη Βραζιλία.
Πάντως, μετά τις πρόσφατες απώλειες, το χρηματιστήριο της χώρας φαίνεται να προεξοφλεί εν μέρει τη συνέχιση των οικονομικών πολιτικών που έχουν επηρεάσει πολύ το ανταγωνιστικό περιβάλλον της χώρας.
Ο δείκτης του χρηματιστηρίου βρίσκεται σήμερα στο ίδιο επίπεδο με το 2011, έχοντας χάσει σχεδόν τρία χρόνια αποδόσεων.
Οι επενδυτές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν μια αγορά, που αν και έχει υποχωρήσει, θα μπορούσε να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη πτώση αν οι πολιτικές της Dilma Russeff δεν διαχωριστούν από τον λαϊκισμό που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.
Στην ανάλυση της Alpha Plus αναφέρεται το παράδειγμα της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobas, όπου η κυβέρνηση είναι ακόμη μέτοχος.
Τα τελευταία χρόνια η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τα καύσιμα ως πολιτικό εργαλείο, υποχρεώνοντας την εταιρεία να πουλά τα καύσιμα σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοράς, με σκοπό να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Αν η νέα διαχείριση της Rousseff συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, οι επενδυτές θα αποχωρήσουν από την αγορά, παρά το γεγονός ότι οι αξίες των μετοχών είναι από τις πιο χαμηλές μεταξύ των αναδυόμενων οικονομικών και παρά τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης