Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρ. Πειραιώς: Επαρκής η ρευστότητα των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη - Πρόκληση η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)

Τρ. Πειραιώς: Επαρκής η ρευστότητα των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη - Πρόκληση η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
Οικονομικές αδυναμίες στις τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντοπίζει η Τράπεζα Πειραιώς
Στην κατάσταση των τραπεζών στις κυριότερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εστιάζει την προσοχή της η Οικονομική Επισκόπηση Νοεμβρίου της Τράπεζας Πειραιώς για την περιοχή.
Οι τράπεζες της Κύπρου, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, είναι κατάλληλα κεφαλαιοποιημένες με επαρκή ρευστότητα και αξιοπρεπή επίπεδα κεφαλαιακών buffers και προβλέψεων, σημειώνουν οι αναλυτές της Πειραιώς με επικεφαλής τον οικονομολόγο Ηλία Λέκκο.
Ωστόσο, τονίζει η Πειραιώς, οι τράπεζες της περιοχής πρέπει να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα της αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Το γεγονός της αύξησης των NPLs , λαμβανομένου υπόψη του ότι αυτές οι οικονομίες δεν «κάηκαν» από την παγκόσμια οικονομική κρίση και απολαμβάνουν θετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένδειξη δύο οικονομικών αδυναμιών.
Καταρχάς, είναι σημάδι κόπωσης από την πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών, η οποία αναπόφευκτα οδήγησε σε μια «χαλάρωση» των πιστωτικών στάνταρντ.
Δεύτερον, η ανάπτυξη, αν και θετική, παραμένει χαμηλότερα από τα απαραίτητα επίπεδα για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Τέλος, οι τράπεζες της περιοχής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν ή και να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης