Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ένας χρόνος από την… επανάσταση του Κιέβου - Τι άλλαξε από τότε στην Ουκρανία; - Πολλά και καταστροφικά

Ένας χρόνος από την… επανάσταση του Κιέβου - Τι άλλαξε από τότε στην Ουκρανία; - Πολλά και καταστροφικά
Οι αλλαγές που συντελέστηκαν ήταν πάμπολλες και δυστυχώς για τον ουκρανικό λαό, αποδείχθηκαν καταστροφικές
Στις 21 Νοεμβρίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη - κατά πολλούς - λαϊκή εξέγερση στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Μία έκφραση λαϊκής αγανάκτησης εναντίον της διαφθαρμένης κυβέρνησης, η οποία ωστόσο, αντί να ενώσει τη χώρα, οδήγησε στην απόσχιση της Κριμαίας και στον εμφύλιο πόλεμο της Ανατολικής Ουκρανίας.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ουκρανών πολιτών, το αμερικανικό πρακτορείο CNBC πραγματοποιεί ένα μίνι αφιέρωμα για το «τι ακολούθησε» εκείνων των πρώτων αγνών διαμαρτυριών, οι οποίες εμφορούνταν από την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.
Τι έχει αλλάξει λοιπόν στην πολύπαθη Ουκρανία από το Νοέμβριο του 2013;
Οι αλλαγές που συντελέστηκαν ήταν πάμπολλες και δυστυχώς για τον ουκρανικό λαό, αποδείχθηκαν καταστροφικές, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο διαβίωσης.

- Οι σχέσεις με τη Ρωσία
Παραδοσιακά, η Ουκρανία αποτελούσε ένα δορυφόρο επιρροής της Ρωσίας, καθώς η κοινή καταγωγή της Σοβιετικής Ένωσης αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή.
Μετά τα γεγονότα της Πλατείας της Ανεξαρτησίας ωστόσο, ο ομφάλιος όρος με τη Μόσχα φαίνεται πως κόπηκε δια παντός.
Πλέον, το Κίεβο στρέφεται προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση του νέου Προέδρου, P. Poroshenko τηρεί κατά γράμμα τη δέσμευση για απεξάρτηση από τη Ρωσία και εισχώρηση στους κόλπους των δυτικών σφαιρών επιρροής.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική, πέρα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» διαμήνυσε χαρακτηριστικά, την προηγούμενη Τετάρτη, ο Ουκρανός Πρόεδρος.

- Πολιτική
Η Επανάσταση της Ουκρανίας το 2004 – γνωστή και ως «Πορτοκαλί Επανάσταση» - εγκαθίδρυσε την αδυναμία των ουκρανικών περιοχών να λειτουργούν ενοποιημένα. Η ομογένεια και το κλίμα ομοψυχίας είχε απολεσθεί.
Όλα άλλαξαν ωστόσο, μετά την απόσχιση της Κριμαίας και τις εκλογές του Οκτωβρίου. Οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται πως συνενώθηκαν κάτω από τις βλέψεις για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

- Οικονομία
Το προηγούμενο έτος αποδείχθηκε… καταστροφικό για την οικονομία της Ουκρανίας. Το εγχώριο νόμισμα, η γρίβνα, απώλεσε το 50% της αξίας του, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 20%, καθιστώντας αδύναμη την αγορά ακόμη και των βασικών ειδών διατροφής.
Τα προβλήματα όμως ακόμη διατηρούνται. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί το 2014 κατά -7% και το 2015 κατά -2%.
Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε διόλου, παρά τη λήψη των 17 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Η εκτίναξη της τιμής του εισαγόμενου από τη Ρωσία αερίου επιδείνωσε σημαντικά την οικονομία της Ουκρανίας, θέτοντας σημαίνουσες προκλήσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της ουκρανικής οικονομίας

Πως να «χτιστεί» μία καλύτερη Ουκρανία
Υπάρχει αρκετός πόνος, αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, εάν η κυβέρνηση εκτελέσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο αισιόδοξα, εκτιμά η L. Ermolenko, αναλύτρια της Capital Economics για την Ανατολική Ευρώπη.
Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει, «δεν έχω ξαναδεί την Ουκρανία πιο ενωμένη, καθώς το αίσθημα ανεξαρτησίας κατακλύζει το σύνολο των Ουκρανών πολιτών».

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης