Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα με το νέο προϋπολογισμό - Πολιτικό ρίσκο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

FT: Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα με το νέο προϋπολογισμό - Πολιτικό ρίσκο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Εξαντλείται ο χρόνος για την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου
Ως… επανάσταση της Ελλάδας απέναντι στην τρόικα αποκωδικοποιούν οι Financial Times τον προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης για το 2015, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκου.
Ειδικότερα, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα με το νέο προϋπολογισμό», η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε την Παρασκευή τον προϋπολογισμό του 2015, δίχως να έχει λάβει την έγκριση της τρόικα.
Μάλιστα, σημειώνει η εφημερίδα, το «μπαϊράκι» των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε εν μέσω μίας περιόδου, όπου η Αθήνα μονομαχεί με τους δανειστές, προκειμένου να εξέλθει των προγραμμάτων βοήθειας.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, ο Γκ. Χαρδούβελης έχει αποτύχει να πείσει την τρόικα σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν πως το κενό για το 2015 υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα από την πλευρά της, υποστηρίζει πως το κενό είναι σαφώς μικρότερο, δεδομένης και της σημαντικής αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ.
«Ετοιμαζόμαστε για μάχη. Η τρόικα κάνει λάθος με τους αριθμούς» υποστήριξε χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Οι Financial Times σημειώνουν πως ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει ανάπτυξη +2,9% για την ελληνική οικονομία και πρωτογενές πλεόνασμα +3%.
«Η Ελλάδα ακόμη ελπίζει πως θα καταφέρει να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της τρόικα πριν εκλείψει η προθεσμία της 8η Δεκεμβρίου» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Αλλά ο χρόνος εξαντλείται, σημειώνει χαρακτηριστικά, και ο εύθραυστος κυβερνητικός σχηματισμός αδυνατεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος της υλοποίησης νέων επώδυνων μέτρων, όπως αυτό της εργασιακής και φορολογικής μεταρρύθμισης.
Άλλωστε, καταλήγουν οι Financial Times, οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών για το Μάρτιο αυξάνονται σημαντικά, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση αδυνατεί να επιτύχει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης