Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση B της Ελλάδας με σταθερό outlook - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στο α' 3μηνο του 2015

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση B της Ελλάδας με σταθερό outlook - Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στο α' 3μηνο του 2015
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια, ωστόσο η ποιότητα των assets τους παραμένει αδύναμη
Αμετάβλητη στο Β διατηρεί την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος Fitch, όπως αναμενόταν, καθώς δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για αναβάθμιση.
Ειδικότερα, η Fitch επιβεβαίωσε στο Β τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, με σταθερό outlook.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε στο BB το Country Ceiling, ενώ διατήρησε αμετάβλητη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, στο B.
Η απόφαση του οίκου να διατηρήσει αμετάβλητες τις αξιολογήσεις της Ελλάδας αντανακλά τους εξής λόγους:
- Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014.
Το γεγονός αυτό αντανακλά την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, παρά τα σοβαρά εμπόδια.
Η Fitch κρίνει εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014, όπως προβλέπει η τρόικα.
Η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 τοποθετείται στο 1,6% του ΑΕΠ, ωστόσο η Fitch δεν αποκλείει η Ελλάδα να εμφανίσει ίσως και ακόμη μικρότερο έλλειμμα.
- Ο οίκος, αν και κατά βάση προβλέπει πως η αξιολόγηση από την τρόικα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014, κάνει λόγο για έναν μικρό κίνδυνο η διαδικασία της αξιολόγησης να παραταθεί μέχρι τις αρχές του 2015.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, από την οποία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, έχει αυξήσει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι (financing buffers) για τη χώρα, ωστόσο η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν κρίνεται ακόμη αξιόπιστη.
Ο οίκος προειδοποιεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν άμεσα εξαρτημένες από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να κινείται βάσει των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.
- Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ένα πιθανό σενάριο.
Υπάρχει κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδειχθεί λιγότερο υποστηρικτική απέναντι σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Η πιο επώδυνη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει τελειώσει και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια από την τρόικα ή νέα έξοδος στις αγορές.
Ωστόσο, όπως προιειδοποιεί επίσης ο οίκος, για να κατορθώσει η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 4% του ΑΕΠ θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομική πειθαρχίας, σε συνδυασμό με μια βιώσιμη ανάκαμψη.
- Η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, αφού το πραγματικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μετριοπαθώς στο εννεάμηνο του 2014.
Η Fitch προβλέπει πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι +0,5% το 2014 και +2,5% το 2015.
Υπενθυμίζεται πως ελληνική κυβέρνηση και τρόικα τοποθετούν στο +0,6% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014 και στο +2,9% το 2015.
Όμως ο οίκος προειδοποιεί πως τυχόν πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και ενδεχόμενη αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελούν κίνδυνο στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
- Το ελληνικό χρέος παραμένει αρκετά υψηλό, αλλά όχι ακριβό ως προς την εξυπηρέτησή του, λόγω της φύσης και της δομής που έχει.
Η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 1% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας ώθηση από τη μείωση των εισαγωγών και την άνοδο του τουρισμού.
Η Fitch εκτιμά πως σε όρους τιμών, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει ανακτηθεί, ωστόσο επισημαίνει πως η εξαγωγική βάση παραμένει εξαιρετικά "στενή" και περιορισμένη.
- Ο δείκτης αξιολόγησης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας (Banking System Indicator for Greece) διαμορφώνεται στο b, εξηγεί η Fitch.
Όπως αναλύει, η αξιολόγηση b αντανακλά την αδύναμη πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ωστόσο η ποιότητα των assets τους είναι αδύναμη.
Όπως εκτιμά η Fitch, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, όπως έγινε αντιληπτό από τα αποτελέσματα των stress tests των ΕΚΤ.
- Η αξιολόγηση Β της Ελλάδας υποστηρίζεται από το υψηλό κατά κεφάλην εισόδημα στη χώρα, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και την εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Σταθερό το outlook
Το «σταθερό» outlook αντανακλά την εκτίμηση της Fitch πως οι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες της ελληνικής αξιολόγησης είναι πλήρως ισορροπημένοι.
Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξελίξεις, οι οποίες δύναται να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.
- Μία εγχώρια πολιτική κρίση, η επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές και η υπαναχώρηση στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, οι πρόωρες εκλογές, μία αποτυχία στη συμφωνία με την τρόικα ή μία αποτυχία επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα
- Μία συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2015. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει επίταση της κοινωνικής αναταραχής, λόγω της περαιτέρω αύξησης του χρέους και της διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να οδηγήσουν και στην αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.
- Μία ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και μία σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, η οποία θα βασίζεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4% του ΑΕΠ.
- Μία μόνιμη πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια, η οποία θα βελτίωνε σημαντικά τη χρηματοδοτική ευελιξία της Ελλάδας.

Βασικές παραδοχές
Η αξιολόγηση και το outlook της Ελλάδας υπόκεινται σε μια σειρά από βασικές παραδοχές:
- Η τρέχουσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να έχουν σχέσεις με τους δανειστές της Ελλάδας, μέσω, για παράδειγμα, μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης.
- Η κοινωνική σταθερότητα θα διατηρηθεί.
- Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την ενίσχυση των ισολογισμών τους, μετά και την πρόσφατη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο.
- Το ελληνικό χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 178% του ΑΕΠ το 2014, προκειμένου σταδιακά να αρχίσει να υποχωρεί από εκεί και ύστερα.
Οι παραδοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν κανένα ενδεχόμενο συζήτησης για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στα δάνεια του επίσημου τομέα (OSI), σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι προβλέψεις αυτές παραμένουν άμεσα εξαρτημένες με τις εκτιμήσεις για: την ανάπτυξη, τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
- Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων σε περίπτωση αναβίωσης των πιέσεων στην πιστοληπτική της αξιολόγηση.
- Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη στο σύνολό της, θα αποφύγει τον κίνδυνο μία μακράς περιόδου αποπληθωρισμού, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.
Μία εκτεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού, η οποία θα οδηγούσε σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα ζημίωνε σημαντικά τις προοπτικές του δημόσιου χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης