Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Μ. Draghi (EKT) απειλεί με "ασφυξία" την Ελλάδα: "Εκτός συστήματος ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα χωρίς συμφωνία με την τρόικα"

tags :
Ο Μ. Draghi (EKT) απειλεί με
Κανένα MoU δεν περνάει από τα κοινοβούλια κρατών - μελών χωρίς λεπτομερή απεικόνιση των δράσεων για το 2015
Με ένα νέο εκβιασμό προς την ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει σην διαπραγμάτευση με την τρόικα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Draghi.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Realnews ο κ. Draghi, λειτουργώντας ως "λαγός" της Angela Merkel, ετοιμάζεται να δώσει "σκληρή απάντηση" στην Αθήνα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.
Η ΕΚΤ στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, του περιβάλλοντος Draghi, θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό των ελληνικών χρεογράφων από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας για τις χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας ουσιαστικά πιστωτική ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες και στην πραγματική οικονομία.
"Η υπογραφή κειμένου με τις ελληνικές υποχρεώσεις είναι αναπόφευκτο ενδεχόμενο όποια λύση και αν επιλεγεί" επισημαίνει στην Realnews πηγή της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα είτε επιλεγεί μια λύση στη βάση της δημιουργίας μιας γραμμής πίστωσης ενισχυμένων όρων, είτε απλά να παραταθεί στο χρηματοδοτικό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, δύο πράγματα θα συμβούν:
1. Kαμμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέο MoU
2. Κανένα MoU δεν περνάει από τα κοινοβούλια κρατών - μελών χωρίς λεπτομερή απεικόνιση των δράσεων για το 2015, δηλαδή εργασιακά, ασφαλιστικό, συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.


Δείτε τί έγραφε το bankingnews στις 20 Νοεμβρίου για το θέμα:

 Οι τράπεζες ξανά στο ELA, το 10ετές στο 10% με 12% και γενικώς αδιέξοδο αν η Τρόικα μπλοκάρει την συμφωνία για την νέα πιστωτική γραμμή


Οι τράπεζες ξανά στο ELA, το 10ετές στο 10% με 12% και γενικώς αδιέξοδο αν η Τρόικα μπλοκάρει την συμφωνία για την νέα πιστωτική γραμμή
Πολύ έγκαιρα θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα της νέας πιστωτικής γραμμής....
Οι προειδοποιήσεις των πολιτικών….ότι αν δεν υπάρξει νέα πιστωτική γραμμή από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015….καθώς στο τέλος του 2014…λήγει τυπικά το μνημόνιο δεν είναι τυχαίες.
Αν υπάρξει καθυστέρηση θα προκαλέσει πολύ δυσμενείς συνέπειες στην Ελλάδα.
Αν και η ΕΚΤ ελέγχει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας πλέον χαρακτηριστεί συστημικές και πανευρωπαϊκά, ωστόσο η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν έως το τέλος του 2014 δεν έχει συμφωνηθεί η νέα πιστωτική γραμμή.
Με βάση πληροφορίες η νέα πιστωτική γραμμή θα είναι αυστηρή τελικώς για να δεσμεύει τόσο την υφιστάμενη ελληνική κυβέρνηση όσο και την μελλοντική.
Όμως αν για κάποιο λόγο παρέλθει το τέλος του 2014 και δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την νέα πιστωτική γραμμή θα συμβούν τα εξής
1)Η ΕΚΤ δεν θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες που σημαίνει ότι βραχυχρόνια θα υποχρεωθούν να στραφούν εκ νέου στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.
2)Τα ελληνικά ομόλογα π.χ. στην 10ετία θα εκτοξευθούν στο 10% με 12%.
3)Η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό θα επιβαρυνθεί σημαντικά.
4)Δεν αποκλείεται και αρνητική έκπληξη από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
5)Το κλίμα αναστάτωσης θα προκαλέσει ισχυρότατες ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο.
6)Θα επιδεινωθεί και το πολιτικό κλίμα, γιατί θα καταδειχθεί το πολιτικό αδιέξοδο, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κατάρρευση την προσπάθεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές.
7)Θα είναι απόδειξη αποτυχίας, αν μετά από τόσο προσπάθεια και θυσίες η Ελλάδα βρεθεί εκ νέου σε αδιέξοδο.
8)Πολλοί μπορεί να υποθέσουν ότι αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα.
Είναι όμως και ουσιαστικό αν ληφθεί υπόψη ότι η Τρόικα δεν για να δεχθεί την μετάβαση από το μνημόνιο….στο 3ο μνημόνιο….θα απαιτήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης