Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Δύο όροι για την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Ολοκλήρωση αξιολόγησης και συμφωνία για πιστωτική γραμμή

Alpha Bank: Δύο όροι για την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - Ολοκλήρωση αξιολόγησης και συμφωνία για πιστωτική γραμμή
Η πολυαναμενόμενη, μικρής κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα στηρίξει περαιτέρω τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια
Ανάπτυξη της τάξης του 0,7% για την Ελλάδα αναμένει για το τρέχον έτος, 2014, η Alpha Bank, όπως προκύπτει από νέα ανάλυσή της για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές της χώρας.
Ειδικότερα, η Alpha Bank τοποθετεί στο +0,7% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2014, υψηλότερα δηλαδή των επίσημων εκτιμήσεων κυβέρνησης και τρόικας για ανάπτυξη +0,6% φέτος.
Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της Alpha Bank τοποθετούν στο 26,7% την ανεργία για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την τράπεζα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας επέτρεψαν τόσο στην χώρα όσο και στις τράπεζές της να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.
Βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης είναι η άνθηση του τουρισμού, η αναβίωση των δομικών έργων με την στήριξη της ΕΕ, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δανείων από τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες, καθώς και η υποχώρηση της αβεβαιότητας όπως αυτή αντανακλάται στην επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, η πλήρης ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τον ορισμό πιθανής γραμμής πίστωσης για το 2015 που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα θεμελιώδη της οικονομίας.
Οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests που απέδειξαν την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Alpha Bank.
Υπογραμμίζει επίσης, πως αυτό ανοίγει το δρόμο στο να αξιοποιηθούν τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την προληπτική γραμμή πίστωσης εξασφαλίζοντας την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Η πολυαναμενόμενη, μικρής κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα θα στηρίξει περαιτέρω τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, αμβλύνοντας το πολιτικό ρίσκο ενόψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους, καταλήγει η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης