Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία - Σε χαμηλά πέντε ετών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία - Σε χαμηλά πέντε ετών η επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Μόλις 28% των 1.600 επιχειρήσεων δήλωσαν ότι προσδοκούν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2015
Άσχημες μνήμες του 2009 ξυπνά η επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Markit Economics.
H υποχώρηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους αναλυτές για την πορεία της ανάκαμψης.
Μόλις 28% των 1.600 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της Markit, δήλωσαν ότι προσδοκούν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2015.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε ετών, το οποίο μας οδηγεί πίσω στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ενδεικτικό της επιδείνωσης του κλίματος είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο, το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 39%.
Σύμφωνα με τον Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, «σύννεφα μαζεύονται πάνω από το outlook της παγκόσμιας οικονομίας, σκιαγραφώντας την πιο σκοτεινή εικόνα από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
H αισιοδοξία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τον Οκτώβριο στις κυριότερες οικονομίες, σύμφωνα με τη Markit.
Η απαισιοδοξία βρίσκεται στο ζενίθ στην ευρωζώνη, η οποία παλεύει να αφήσει πίσω της την κρίση χρέους, αλλά κινδυνεύει με στασιμότητα, την ώρα που ακόμη και η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η Γερμανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβράδυνση.
Παράλληλα, το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά και το γενικότερο κλίμα στην ευρωζώνη, επιδρούν αρνητικά στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Πάντως δεν λείπουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.
Στη Βρετανία, το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει αισιόδοξο, ενώ οι ισπανικές επιχειρήσεις ξεπερνούν το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Στον αντίποδα, στη Ρωσία κατεγράφη νέο ιστορικό χαμηλό για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθώς η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις της Δύσης, τον υψηλό πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Όσον αφορά τις αμερικανικές επιχειρήσεις, επικρατεί ανησυχία και αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εγχώριες πολιτικές στις ΗΠΑ και τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.

Markit Global BusinessOutlook Index October 2014

Country

% of Companies that Expect Higher Business Activity in the Next 12 Months 
UK 55%
Spain 49%
Italy 37%
India 34.6%
US 31%
China 27%
Germany 24%
France 13%
Japan 13%
Russia 10%
Source: Markit Economics

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετέχουν επιχειρήσεις από 12 χώρες και δημοσιεύθηκε από τη Markit Economics στις 23 Νοεμβρίου 2014.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης