Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: H αγορά κρατικών ομολόγων το δώρο Χριστουγέννων από την ΕΚΤ - Ποιοι διαφωνούν

Credit Suisse: H αγορά κρατικών ομολόγων το δώρο Χριστουγέννων από την ΕΚΤ - Ποιοι διαφωνούν
Ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα δοκιμάσει τα όρια της νομιμότητας αν ανακοινώσει αγορές κρατικών ομολόγων
Βρίσκεται στη χριστουγεννιάτικη λίστα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η αγορά κρατικών ομολόγων;
Πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν για το αν ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα την επόμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές της Credit Suisse είναι οι πρώτοι που υποστήριξαν ότι ο Draghi θα ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα περιλαμβάνει και κρατικούς τίτλους, σύμφωνα με το CNBC.
Ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές στην Goldman Sachs, προβλέπει στο βασικό του σενάριο ότι η ανακοίνωση του QE θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.
Αυτή η επιπλέον ρευστότητα, έχει την ικανότητα να δώσει νέα ζωή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μέχρι στιγμής, ο DAX της Φρανκφούρτης κερδίζει 3,9% από τις αρχές του έτους, ο γαλλικός CAC 40 2,1% και ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 είναι ενισχυμένος κατά 7,6%.
Παράλληλα, το ευρώ έχει αποδυναμωθεί, εν μέσω προσδοκιών για αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ επιμένει ότι η ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι η ισχύς του έναντι του δολαρίου δεν την ικανοποιεί.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει 10% έναντι του δολαρίου, από τα υψηλά του Μαρτίου.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων στο α΄τρίμηνο του 2015, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Kit Juckes, εκτιμά ότι η γενική τάση για το ευρώ είναι καθοδική, προς τα 1,20 δολ. βραχυπρόθεσμα.
Πάντως ο Lothar Mentel, CIO της Paradigm Group, ανήκει στους αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Draghi δεν θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στα πρότυπα της Federal Reserve την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο λόγος για τον οποίον πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την πρόβλεψη της Credit Suisse για απόφαση αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, είναι ότι η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίσταση της Γερμανίας σε μια τέτοια εξέλιξη.
Ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, προειδοποίησε άλλωστε τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα δοκιμάσει τα όρια της νομιμότητας αν ανακοινώσει αγορές κρατικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης