Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενεργειακό πόλεμο κήρυξε η Σαουδική Αραβία - Αδύναμος ο ΟΠΕΚ να παρέμβει στην αγορά πετρελαίου

Ενεργειακό πόλεμο κήρυξε η Σαουδική Αραβία - Αδύναμος ο ΟΠΕΚ να παρέμβει στην αγορά πετρελαίου
«Τρύπα» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας
Ενεργειακό «πόλεμο» κατά των ΗΠΑ έχει κηρύξει η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μείωση, οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ελέγχει τον οργανισμό, τον οποίο πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αδύναμο και απρόθυμο να λάβει αποφάσεις.
Όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές, στόχος της Σαουδικής Αραβίας, είναι η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, προκειμένου να διαφυλάξει το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Leonid Fedun, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής Lukoil, δήλωσε σχολιάζοντας την απόφαση του ΟΠΕΚ, ότι είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε κραχ την αμερικανική αγορά πετρελαίου.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγάλη μάχη όσον αφορά το μερίδιο αγοράς μεταξύ του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του Οργανισμού.
Η έκρηξη στην αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και την Ευρώπη, έχουν ήδη σταλεί οι τιμές του αργού στα τάρταρα.
Στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην αναλάβει δράση ώστε να μπει φρένο στην κατρακύλα των τιμών, ο «μαύρος χρυσός» υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, σημειώνοντας πτώση έως και 7%, κάτω από τα 69 δολ. το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει χάσει πάνω από 30% από τον Ιούνιο του 2014.

Πλήττονται οι "μικρές" χώρες
Χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, υφίστανται πλήγμα από την πτώση του πετρελαίου, καθώς οι προϋπολογισμοί τους έχουν καταρτιστεί με βάση υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με το CNN Money, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Ιράν έχει βασιστεί στην παραδοχή ότι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 135 δολ. όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Deutsche Bank και Thomson Reuters.
Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας προβλέπει το πετρέλαιο στα 95 δολ. το βαρέλι.
«Οι χώρες πετρελαιοπαραγωγοί αισθάνονται τις συνέπειες της πτώσης των τιμών.
Το ζήτημα είναι ποια χώρα μπορεί να τις αντέξει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Phil Flynn, ενεργειακός αναλυτής της Price Futures Group.
Και εξηγεί ότι η προσπάθεια των χωρών αυτών να πουλήσουν το πετρέλαιο κάτω από τις τιμές που προβλέπει ο προϋπολογισμός τους, μοιάζει με έναν διαγωνισμό.
«Τρώνε ο ένας τον άλλο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τρύπα» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έχει ήδη δημιουργήσει «τρύπα» στον προϋπολογισμό της Ρωσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov έχει προειδοποιήσει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς δεν αντανακλά τις αλλαγές στη ρωσική οικονομία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός της ρωσικής οικονομίας για την περίοδο 2015-2017 είναι βασισμένος στο ότι η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 104 δολ. το βαρέλι το 2014 και στα 100 δολ. το 2015-2017.
Ο υπουργός Οικονομικών ήδη μιλά για την ανάγκη περικοπών στις δαπάνες κατά 10% προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σημειώνεται ότι πάνω από το 50% των εσόδων της Ρωσίας το 2013, ύψους 191 -195 δισ. δολ. προήλθε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο ρόλος των ΗΠΑ
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος των Αμερικανών.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον «παίκτη» που αλλάζει τους συσχετισμούς στην ενεργειακή σκακιέρα καθώς παράγουν πλέον μια άνευ προηγουμένου ποσότητα πετρελαίου.
Μπορεί να μην εξάγουν μαύρο χρυσό, ωστόσο το γεγονός ότι μειώνουν τις εισαγωγές, αλλάζει τα δεδομένα και μειώνει την εξάρτηση από ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης