Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ολέθρια για την Ευρωζώνη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

Economist: Ολέθρια για την Ευρωζώνη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα
Δύσκολη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σημειώνει το περιοδικό
Εξαιρετικά δύσκολη θεωρεί ο Economist την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες.
Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό υπογραμμίζει πως το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν σαφώς αναμενόμενο.
«Εάν ο Στ. Δήμος αποτύχει να εκλεγεί και στις δύο εναπομείνασες ψηφοφορίες, τότε η Ελλάδα θα κηρύξει πρόωρες εκλογές» σημειώνει ο Economist.
«Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, στην εξουσία θα αναρριχηθεί ο ριζοσπαστικός αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα του δημόσιου χρέους» προειδοποιεί το βρετανικό περιοδικό.
Σκιαγραφώντας το πολιτικό σκηνικό ενόψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών, ο Economist σημειώνει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί  155 βουλευτές.
Στην πρώτη ψηφοφορία, κατάφερε να προσελκύσει και πέντε βουλευτές από τη δεξαμενή των 24 ανεξάρτητων βουλευτών.
Mάλιστα, παραθέτει δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, βάσει των οποίων τα δύο κόμματα της εξουσίας προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εκλογών.
Την ίδια ώρα, ο Economist υπογραμμίζει πως ο Αντ. Σαμαράς κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, πως οι πρόωρες εκλογές θα βλάψουν σημαντικά την ανάκαμψη της χώρας.
Ωστόσο, υπενθυμίζει υπαινιχτικά, πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επίσπευσε την προεδρική εκλογή κατά δύο μήνες.
Αναφερόμενο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το βρετανικό περιοδικό υπογραμμίζει πως επιθυμεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους και μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Βέβαια, και στις δύο αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνο και Βρυξέλλες λένε «όχι».
Επανερχόμενος στη διαδικασία εκλογής ΠτΔ, ο Economist διαμηνύει πως για να εκλεγεί ο Στ. Δήμας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας δεν απαιτείται μόνο η θετική ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και η στήριξη των δύο μικρότερων κομμάτων, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ας σημειωθεί πως αμφότερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών.
Ωστόσο, οι βουλευτές των δύο κομμάτων φαίνεται πως δύσκολα θα αλλάξουν στάση.
Μάλιστα, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, αρκετοί βουλευτές διαπραγματεύονται παρασκηνιακά την ένταξη τους στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν η κυβέρνηση αποτύχει, οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα είναι δραματικές» προειδοποιεί καταλήγοντας ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης