Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Θύμα της ίδιας του της επιτυχίας κινδυνεύει να πέσει ο Σαμαράς

Bloomberg: Θύμα της ίδιας του της επιτυχίας κινδυνεύει να πέσει ο Σαμαράς
Ο Σαμαράς σταθεροποίησε την οικονομία, ωστόσο ο λαός δεν αντέχει άλλη λιτότητα
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι μια μορφή που εκφράζει τη σταθεροποίηση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τονίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
Ωστόσο πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ενδέχεται να καθορίσει αν θα εξελιχθεί σε έναν μεταρρυθμιστική ηγέτη ή σε άλλη μια εσφαλμένη επιλογή στην προβληματική πολιτική σκηνή της χώρας,.
Από όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012, ο Σαμαράς έχει διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και έχει σχηματίσει μια επισφαλή κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Α. Σαμαράς είναι στον σωστό δρόμο προκειμένου να επιτύχει αυτό που πολλοί αναλυτές θωρούσαν αδιανόητο πριν δύο χρόνια:
Τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
«Όταν ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, οι περισσότεροι κράτησαν την ανάσα τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Yale.
«Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές και είναι ξεκάθαρο ότι τις ξεπέρασε, σταθεροποιώντας την ελληνική οικονομία».
Ο κίνδυνος για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι θα καταστεί θύμα της ίδιας του της επιτυχίας, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από τη λιτότητα.
Ο 63χρονος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την εξουσία.
Η αποτυχία εκλογής Προέδρου θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Ωστόσο ότι Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Stern Business School, εκτιμά ότι κανένα από τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν δεκτά από τους δανειστές.
Όπως προειδοποιεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει, η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, με τις συνέπειες να είναι πολύ άσχημες.
Κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά και παρά τις πιέσεις των αγορών, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί κατά 38%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς είχε υιοθετήσει αντιμνημονιακή πολιτική.
Ωστόσο άλλαξε στάση όταν ανέλαβε την εξουσία.
Έκτοτε ο Σαμαράς ακροβατεί, καθώς από τη μία προσπαθεί να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένη και από την άλλη να κατευνάσει την οργή των Ελλήνων.
Αυτή η ισορροπία του τρόμου κόστισε στον Σαμαρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό στα μέσα του 2013, μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός
Έκτοτε προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους δανειστές, χωρίς να χάσει περαιτέρω τη στήριξη στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Το αποτέλεσμα είναι ένας αγώνας δρόμου για να συνεχιστεί η στήριξη προς την Ελλάδα, η διαπραγμάτευση ενός πιο «χαλαρού» προγράμματος και η τόνωση της ανάκαμψης, πριν αρχίσει η υπονόμευση της θέσης του στην εξουσία.
Η εύθραυστη κυβέρνηση οδήγησε τον πρωθυπουργό σε μια προσωποκεντρική διακυβέρνηση.
Η χώρα βγαίνει από την ύφεση, επέστρεψε στις αγορές και ο Σαμαράς κέρδισε τα εύσημα της Καγκελαρίου Merkel.
Η μεγάλη πρόκληση είναι η πορεία της ανάκαμψης, με την ανεργία να παραμένει πάνω από το 25%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην αποτυχία ολοκλήρωσης της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς παρατηρήθηκε στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, με την Ελλάδα να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης