Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Αγώνας δρόμου από τον Draghi μέχρι τις 22/01 για την αγορά κρατικών ομολόγων

tags :
Bloomberg: Αγώνας δρόμου από τον Draghi μέχρι τις 22/01 για την αγορά κρατικών ομολόγων
Ένα μήνα περιθώριo έχει ο Draghi προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα του QE
Περιθώριο ενός μήνα ακριβώς έχει ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, προκειμένου να πείσει για την υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προκειμένου να εξεταστεί η νομισματική πολιτική, ο Draghi πρέπει να πείσει ότι το QE δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση, ο Draghi επιδίδεται σε ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσει όση περισσότερη στήριξη μπορεί για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Μια παραχώρηση που συζητείται είναι να απαιτείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να είναι υπεύθυνες για μέρος του πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο.
Αποστολή του Draghi είναι να πείσει μέσα σε 30 ημέρες ότι το QE θα βοηθήσει στην αύξηση του χαμηλού πληθωρισμού και δεν θα φορτώσει την ΕΚΤ με junk assets σε υψηλές τιμές.
Αν και κάποιοι, όπως ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann, ενδεχομένως να μην πειστούν ποτέ, ο Draghi μπορεί να ενισχύσει τη θέση του, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που θα καθησυχάσει τις ανησυχίες όσων αμφισβητούν την ποσοτική χαλάρωση.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Marco Valli, οικονομολόγος της UniCredit, στην περίπτωση του QE, είναι δύσκολο να τετραγωνίσεις τον κύκλο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Ωστόσο, θα προσπαθήσουν να καταστεί όσον το δυνατόν συναινετική η απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης