Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον των Ελλήνων ολιγαρχών - Από θέμα ταμπού σε... άμεση προτεραιότητα

FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον των Ελλήνων ολιγαρχών - Από θέμα ταμπού σε... άμεση προτεραιότητα
Ο πραγματικός εχθρός της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα είναι η ολιγαρχία
Στην εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των Ελλήνων ολιγαρχών αναφέρονται οι Financial Times, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπει τους Έλληνες ολιγάρχες από θέμα ταμπού σε… οικονομική προτεραιότητα!
Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό, με νέο του άρθρο, υπογραμμίζει πως μέχρι πρότινος, ο ρόλος των Ελλήνων ολιγαρχών - ή «διαπλεκόμενων» και «νταβατζίδων» όπως τους αποκαλούν οι Έλληνες πολίτες - στην πολιτική σκηνή της χώρας εκτελισσόταν «incognito», δηλαδή εν κρυπτώ.
«Αυτό άλλαξε άρδην, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ολιγαρχών, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου» σημειώνουν οι Financial Times.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών.
Παράλληλα, είχε δεσμευτεί πως θα επαναξιολογήσει το σύνολο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
«Η αντιμετώπιση των ολιγαρχών συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
«Ο πραγματικός εχθρός της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα είναι η ολιγαρχία. Αλλά αυτό συνιστά ένα θέμα ταμπού, καθώς οι πολιτικοί δεν το θίγουν και τα μέσα δεν το δημοσιοποιούν» υπογραμμίζει μιλώντας στους FT, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, ένας από τους λόγους διαιώνισης αυτής της κατάστασης συνίσταται στο γεγονός πως τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια - όπως και τα μεγάλα διαδικτυακά sites και οι εφημερίδες - ελέγχονται από τους Έλληνες ολιγάρχες.
Άλλωστε, όπως αποκαλύπτουν και τα Wikileaks, ακόμη και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει παραδεχθεί πως «τα ιδιωτικά μέσα στην Ελλάδα ανήκουν σε μία μικρή ομάδα Ελλήνων, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με το πολιτικό προσωπικό της χώρας».
«Οι ολιγάρχες ακόμη παραμένουν δυνατοί, αλλά η δραστηριότητά τους έχει επηρεαστεί από την προσπάθειά τους να φοροδιαφύγουν» εξηγεί ο Αρ. Χατζίδης.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, στην Ελλάδα υπάρχει μακρά παράδοσης σύνδεσης των επιχειρηματιών με τους πολιτικούς, καθώς οι πρώτοι ασκούν πιέσεις στους δεύτερους, προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ως αντάλλαγμα, συνεχίζουν, οι πολιτικοί διεκδικούν στήριξη από τους επιχειρηματίες, προκειμένου να ενισχυθεί η πιθανότητα επανεκλογής τους.
Η έκταση τέτοιων φαινομένων «ανταλλαγής» διογκώθηκε κυρίως το 1990, όταν η ελληνική οικονομία εισήλθε στη φάση της φιλελευθεροποίησης.
Μεγάλα συμβόλαια για σωρεία έργων, τα οποία συν-χρηματοδοτούνταν από την Ε.Ε., μοιράστηκαν σε μία συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών.
«Η δυναμική των επιχειρηματιών έγκειται στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών» σημειώνουν οι Financial Times.
Σύμφωνα τέλος, με τη βρετανική εφημερίδα, η ομάδα των Ελλήνων ολιγαρχών απαρτίζεται από τους εξής επιχειρηματίες:
- Βαρδής Βαρδινογιάννης (Μotro Oil, Star, Mega)
- Μιχάλης Σάλλας (Piraeus Bank)
- Σπύρος Λάτσης (Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development)
- Γιώργος Μπόμπολας (Ellaktor, Mega, Έθνος)
- Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos Group)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης