Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Ικανός ο ΣΥΡΙΖΑ να παρασύρει σε θανατηφόρο σπιράλ την Ελλάδα

Forbes: Ικανός ο ΣΥΡΙΖΑ να παρασύρει σε θανατηφόρο σπιράλ την Ελλάδα
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης προκειμένου να εκπληρώσει την λαϊκίστικη προεκλογική του ατζέντα
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βυθίσει σε νέα κρίση τη χώρα, η οποία είχε αρχίσει να ορθοποδεί, προειδοποιεί το περιοδικό Forbes.
Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν υποχωρήσει έναντι των αξιώσεων του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει σοβαρός πολιτικός κίνδυνος να αθετήσει η χώρα τις υποχρεώσεις της έναντι των κατόχων ελληνικών ομολόγων.
Ακόμη και η πιθανότητα να συμβεί αυτό μπορεί να ωθήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, μετατρέποντας την ασθενική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε βαθιά ύφεση.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της χώρας να επιδεινωθεί περεταίρω, οδηγώντας σε νέα εκτόξευση των επιτοκίων, σε επιβράδυνση του ΑΕΠ και σε νέα άνοδο των επιτοκίων, εμπλέκοντας τη χώρα σε ένα «θανατηφόρο σπιράλ», σημειώνει το περιοδικό.
Ακόμη και να μην επαληθευτούν, όμως, οι εκτιμήσεις περί εκτόξευσης των επιτοκίων, η υπερ-ρύθμιση του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις γενναίες κοινωνικές παροχές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσουν την Ελλάδα ως μη ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, ενώ μπορεί να αναγκάσουν ακόμη και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τέλος, η μαζική ανάληψη των καταθέσεων από τις τράπεζες μοιάζει σχεδόν βέβαιη, εκτιμά το περιοδικό, καθώς οι καταθέτες θα φοβούνται επανάληψη του κουρέματος που συνέβη στην Κύπρο.
Ο Τσίπρας έριξε τους τόνους των εξαγγελιών του τις τελευταίες εβδομάδες, δεσμευόμενος για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν για να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους ή επειδή όντως το εννοεί.
Χωρίς τη χρηματοδότηση των ευρωπαίων εταίρων ή χωρίς μια σημαντική διαγραφή του χρέους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, προβλέπει το Forbes.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί πολύ επιτυχημένος στη διαπραγμάτευση με τον τρόικα εξασφαλίζοντας μια (σχετικά) μικρή ελάφρυνση του χρέους και την απόσυρση ορισμένων μέτρων λιτότητας.
Ακόμη και έτσι, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης προκειμένου να εκπληρώσει την λαϊκίστικη προεκλογική του ατζέντα.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει υποχώρηση της τρόικας ή εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα ενθαρρύνει πολλά λαϊκίστικα κόμματα άλλων υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης που τάσσονται κατά του ευρώ ή της λιτότητας, καθώς και τα εθνικιστικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποιεί το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης