Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Αρχίζει η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος - Είναι όντως στο 177% του ΑΕΠ;

FT: Αρχίζει η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος - Είναι όντως στο 177% του ΑΕΠ;
Που έγκειται η ειδοποιός διαφορά στη μέθοδο υπολογισμού του χρέους
Με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να θέσει στους Ευρωπαίος εταίρους το φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι Financial Times διερωτώνται ποιο είναι το πραγματικό ύψος του δημόσιου χρέους...
Υπό τον τίτλο «Το ελληνικό χρέος ανέρχεται όντως στο 177% του ΑΕΠ;» η βρετανική εφημερίδα ανοίγει τη δημόσια συζήτηση περί του εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή μη…
«Ένα στοιχείο, στο οποίο όλοι συγκλίνουν, είναι πως το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ, ήτοι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη» εξηγεί, επισημαίνοντας ωστόσο, πως σ’ αυτόν τον κανόνα υπάρχει μία εξαίρεση, αυτή της Japonica Partners, η οποία αποτιμά το χρέος μόλις στο 68% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η Japonica, υπεραμυνόμενη την εκτίμησή της, έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα, αξίας 2,9 δισ. ευρώ.
Η διαφορά μεταξύ του υπολογισμού της Japonica και των υπόλοιπων θεσμικών παραγόντων έγκειται στον τρόπο μέτρησης του δημόσιου χρέους, εξηγεί χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας πως αρκετοί αναλυτές επιμένουν να χρησιμοποιούν αναχρονιστικές μεθόδους στον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών.
Όπως αναλύουν οι Financial Times, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπολογίζουν το δημόσιο χρέος βάσει των κανόνων του Maastricht.
Αυτό σημαίνει, εξηγούν, πως για τη μέτρηση του χρέους λαμβάνεται υπόψη η ονομαστική του αξία, γεγονός που συνεπάγεται ότι όλα τα ομόλογα, ανεξαρτήτου χρόνου αποπληρωμής και επιτοκίου, διαθέτουν την ίδια ονομαστική – απόλυτη αξία.
Όπως παραδέχονται οι Financial Times, αυτός ο ορισμός του χρέους επηρεάζει άμεσα την περίπτωση της Ελλάδας, από τη στιγμή μάλιστα, που οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί για μείωση των επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων.
Αν και οι ίδιοι επιμένουν πως η ονομαστική αξία του χρέους παραμένει αμετάβλητη, εντούτοις οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις - εφόσον βεβαίως υλοποιηθούν – καθιστούν σαφώς ευκολότερη τη ζωή της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά κράτη, η Japonica επικαλείται ένα διαφορετικό σύστημα μέτρησης του χρέους, το οποίο ονομάζεται International Public Sector Accounting Standards (IPSAS).
Φυσικά, η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστούν τους τρέχοντες κανόνες της Ε.Ε., προκειμένου να υποστηρίξουν πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και επομένως, χρήζει αναδιάρθρωσης.
Από την άλλη πλευρά, καταλήγουν οι Financial Times, οι πιστώτριες χώρες δύνανται να επικαλεστούν την μέθοδο της Japonica, προκειμένου να κρύψουν την παραδοχή της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

(πρώτη ενημέρωση 27 Ιανουαρίου 2015, 07:20)

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης