Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μοοdy's: Στα 65 δισ. θα φτάσει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο

Μοοdy's: Στα 65 δισ. θα φτάσει η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο
Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε παράταση ή ανανέωση του πακέτου βοήθειας της χώρας
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα παρατείνει τα προβλήματα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μοοdy's, σχολιάζοντας την έκβαση των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Moody's, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα παρατείνει τους κινδύνους για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Ταυτόχρονα, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να αυξήσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ στα 65 δισ. ευρώ, κατά τον τρέχοντα μήνα, Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's, η επιτυχία του αριστερού, αντι-μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε παράταση ή ανανέωση του πακέτου βοήθειας της χώρας.
Η παράμετρος αυτή είναι credit negative για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Bank, αλλά και για την Attica Bank, καθώς θα παρατείνει τα προβλήματα σε δύο καίριους τομείς:
- την πρόσβαση στη χρηματοδότηση
- τη διατήρηση της ρευστότητας
Στη συνέχεια της έκθεσής της η Moodys's αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που νίκησε στις εκλογές της Κυριακής, είναι αντίθετο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να εξασφαλίσει τη στήριξη των δανειστών της και να διεκδικήσει τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.
Παρουσιάζοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η Moody's αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έγιναν εμφανείς από τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά κορυφώθηκαν τον τρέχοντα μήνα, Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody's, από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα, καταθέσεις περί τα 7-8 δισ. ευρώ (σε σύνολο 164,3 δισ.) αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι στιγμής, συνεχίζει η Moody's, η μείωση της τάξης του 5% των καταθέσεων κρίνεται διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστούν, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα και σαφήνεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης