Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Καταστροφή για την Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Συμβιβασμός με τρόικα ή Grexit

Saxo Bank: Καταστροφή για την Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Συμβιβασμός με τρόικα ή Grexit
Tο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 25 Ιανουαρίου ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να προκύψει
Καταστροφή για την Ευρώπη χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η Saxo Bank, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά της για την έκβαση της κάλπης.
Όπως επισημαίνει σε νέα ανάλυσή της η Saxo Bank, οι επιλογές της Ελλάδας, στη μετά την κάλπη εποχή είναι δύο:
Η Ελλάδα είτε θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις επιταγές της τρόικας, είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 25 Ιανουαρίου ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να προκύψει.
Η ψήφος κατά της λιτότητας μπορεί να ήταν μαζική, αλλά η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για επιλογές.
Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις αξιώσεις των δανειστών, η έξοδος από το ευρώ είναι μονόδρομος για τη χώρα.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο του Grexit δεν μοιάζει εφικτό, αφού παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, οι Έλληνες θέλουν την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία για τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας, ωστόσο είναι ορατός ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν οι αγορές.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δεινή πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από το βουνό του δημοσίου χρέους.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι τεράστιες και η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, στα πόδια της, χωρίς τη στήριξη των πιστωτών.
Δεδομένων των μεγάλων λήξεων ομολόγων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, η Ελλάδα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είτε να αναζητήσει - και να βρει - πολλά κεφάλαια, είτε να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους δανειστές της.
Μπορεί η μέχρι στιγμής αντίδραση των αγορών να είναι του τύπου "όλα θα πάνε καλά", όμως η μάχη μεταξύ Αθήνας και πιστωτών θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα...
Και δεν θα είναι μια εύκολη μάχη...
"Η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από τη στήριξη των δανειστών της και είναι ξεκάθαρο πως μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει αυτή τη στήριξη", έσπευσε να προειδοποιήσει ο διοικητής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας - της Bundesbank - Jens Weidmann.
Oι θέσεις των δύο πλευρών είναι σαφείς, αλλά εξαιρετικά αντικρουόμενες μεταξύ τους:
- Η Ελλάδα έλαβε καθαρή εντολή να παρακάμψει, να αγνοήσει και να σταματήσει τη λιτότητα.
- Οι δανειστές της Ελλάδας δεν επιθυμούν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο στην Αθήνα, εκτός από μια χρονική παράταση της αποπληρωμής των δανείων, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.
"Η Ελλάδα χρειάζεται haircut στο χρέος της και όλοι το γνωρίζουν, ακόμη κι αν το αρνούνται.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Να διεκδικήσει και να πετύχει haircut στο χρέος της...", καταλήγει η Saxo Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης