Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας

Business Insider: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας
Την αντίθετη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας επισημαίνει άρθρο του Business Insider
Η εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχει τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής σχετικά με τον αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει ένα εν δυνάμει Grexit στις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, σημειώνεται σε άρθρο του Business Insider, εξίσου σημαντικός θα ήταν ο αντίκτυπος αυτής της νίκης στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και ειδικότερα όσον αφορά τη Ρωσία και τους γείτονές της.
Μια ματιά στο πώς ψήφισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούσαν τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες της τους πρόσφατους μήνες, είναι ενδεικτική προς τα πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τα πράγματα.
Όπως αναφέρεται, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν εναντίον της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία το φθινόπωρο του 2014, που υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επίσης απείχαν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία σύνδεσης των Γεωργίας και Μολδαβίας, ενώ αντιτέθηκαν σε δύο πρόσφατα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλούσαν για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, καταδίκη των ρωσικών πράξεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας και η υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.
Το μεγάλο ερώτημα, σημειώνεται στο άρθρο, είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και ενώ αναμένεται να επεκταθούν πέραν του Μαρτίου οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί, όπως πάγωμα κεφαλαίων, σε ουκρανούς αυτονομιστές και ρώσους πολιτικούς.
Και τα 28 μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανανέωση αυτών των μέτρων, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι δεδομένων των πρόσφατων σχολίων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα ίσως έχει ετοιμαστεί να σπάσει αυτή τη συναίνεση.
Όπως σημειώνεται, ο Αλ. Τσίπρας έχει επισημάνει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας βλάπτουν την Ευρώπη, ενώ υποστήριξε τα δημοψηφίσματα που διεθνώς δεν έχουν αναγνωριστεί, στις κατεχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές στην Ουκρανία.
Η μεγάλη ελπίδα για την Ε.Ε., σημειώνεται, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να απαλύνει τη στάση του τώρα που θα αναλάβει την εξουσία, αν και όπως επισημαίνεται, ήδη είχαν φανεί σημάδια ότι η ρητορική του γίνεται πιο μετριοπαθής όσο πλησίαζε προς την εξουσία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης