Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: «Όπλο» των Ευρωπαίων η καταστροφή των ελληνικών τραπεζών - Μεγάλες οι συνέπειες

tags :
Krugman: «Όπλο» των Ευρωπαίων η καταστροφή των ελληνικών τραπεζών - Μεγάλες οι συνέπειες
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης Draghi υπέρ των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές
Στον πανικό που επικράτησε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, τις τράπεζες και την αγορά ομολόγων, αναφέρεται με άρθρο του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.
Όπως τονίζει, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για μια ετυμηγορία των αγορών απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά για μια κρίση η οποία εκτιμά ότι είναι υψηλό το ρίσκο να μην υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές.
Στη συνέχεια εντοπίζει κάποια σημεία τα οποία θεωρεί ότι είναι σημαντικά για την κατανόηση του ελληνικού ζητήματος.
Σύμφωνα με τον Krugman το σημαντικό δεν είναι το ύψος του ελληνικού χρέους, αλλά αν η Ελλάδας θα κατορθώσει να αποπληρώσει τους δανειστές της.
Αν υποθέσουμε ότι Ελλάδα τηρούσε τις συμφωνίες που σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές, τα επόμενα πέντε χρόνια, θα μετέφερε κεφάλαια και πόρους αντίστοιχους με το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της.
«Το ποσό αυτό αν και είναι ασήμαντο για τους δανειστές, για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας», όπως αναφέρει ο Krugman.
Ο μόνος λόγος για να μην κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι είναι για να αποτελέσει η Ελλάδα ένα παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, που μπορεί να ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν οι δανειστές τηρήσουν σκληρή στάση το δυνατό τους χαρτί δεν είναι η άρνηση να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα αλλά να καταστρέψουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή τις τράπεζες», προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγων.
«Κατά πόσο όμως μια Ευρώπη που στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές και ιδεολογίες, θα προκαλέσει συνειδητά την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κι ακόμα κατά πόσο θα συμφωνήσει σε αυτό η ΕΚΤ, από την οποία εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες», δiερωτάται ο Krugman.
Πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας παρέμβασης Draghi υπέρ των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές.
Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν να αποσύρουν το δίχτυ ασφαλείας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αυτό οδηγείτο στην κατάρρευση, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα αυξανόταν δραματικά και οι συνέπειες θα ήταν μεγάλες για την ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Krugman.
«Μπορούν οι Ευρωπαίοι να γίνουν ρεαλιστές, να δεχτούν ότι δεν μπορούν να πιέζουν άλλο την Ελλάδα και να αποφύγουν την καταστροφή;», διερωτάται ο Krugman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης