Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, μόνο αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Euroxx: Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, μόνο αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Η πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες επηρεάστηκε αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα
H πολιτική αβεβαιότητα έπληξε αρνητικά την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνει η Euroxx, σε ειδική έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece’s Deposit Evolution - Dec '14", παρακολουθώντας την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών στην τρέχουσα συγκυρία.
Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, η πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες επηρεάστηκε αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα, λόγω εκλογών.
Ο επίσημος σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά την Κυριακή των εκλογών, θα πρέπει να μετριάσει ελαφρώς τις ανησυχίες για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα.
Οι εκροές καταθέσεων κατά τον τελευταίο μήνα περιορίζονται ελαφρώς, καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια έντονη προεκλογική περίοδο και επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα.
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει η Euroxx, οι επικείμενες πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις θα αποτελέσουν καταλύτη για τη μετέπειτα πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Η προσοχή θα δοθεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η ολοκλήρωση των οποίων είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews, στα 160,28 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2014 σημειώνοντας μείωση 4 δισ. έναντι των 164,296 δισ. τον Νοέμβριο του 2014.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 1,82 δισ. ευρώ στα 134,238 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις μη χρηματοπιστωτικών οργανισμών μειώθηκαν κατά 1,137 δισ. ευρώ στα 19,492 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν στα 4,555 δισ. ευρώ, από 4,839 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Να σημειωθεί ότι από τα ιστορικά υψηλά στα τέλη του 2009 – αρχές του 2010 στα 237,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 77 δισεκ.
Το χαμηλό ετών σημειώθηκε τον Ιουνίο του 2012 στα 150,5 δισ. ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν άλλα 8 δισεκ. και έχουν περιοριστεί στα 152 δισεκ. ευρώ δηλαδή σωρευτική μείωση 85 δισεκ.
Τις τελευταίες ημέρες οι εκροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί και ειδικά την εβδομάδα μετά τις εκλογές επικρατεί ψυχραιμία.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ενεργοποίησαν το ELA αντλώντας 2,5 δισεκ. ενώ συνολικά έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ 65 δισεκ. τον Ιανουάριο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης