Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα ξανά στην άκρη του γκρεμού - Πιθανό το Grexit με τον Τσίπρα

Bloomberg: Η Ελλάδα ξανά στην άκρη του γκρεμού - Πιθανό το Grexit με τον Τσίπρα
Τις εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit παρουσιάζει το Bloomberg
Επενδυτές και οικονομολόγοι επεξεργάζονται τις προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα είτε να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή είτε να αναγκαστεί μέσα από λανθασμένες πολιτικές και οικονομικές πολιτικές να ξανά βιώσει μια επανάληψη της κρίσης που κορυφώθηκε πριν από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του Bloomberg News, η χρήση της λέξης «Grexit» είναι συχνότερη από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή ακόμα και σε εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του 2012.
Πρόκειται για μία απόρροια της εκλογικής νίκης του Τσίπρα καθώς όπως σημειώνεται ο νέος πρωθυπουργός κέριδε τάζοντας ελάφρυνση του χρέους, υψηλότερες αμοιβές και τέλος στη λιτότητα.
Όπως τονίζεται στο άρθρο του Bloomberg ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί να τα υλοποιήσει όλα αυτά μένοντας στο ευρώ, ωστόσο «οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους του, που θα μπορούσε να σημάνει ακόμη Grexit»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Berenberg Bank, Holger Schmieding εκτιμά ότι οι πιθανότητες να τα καταφέρει ο Τσίπρας χωρίς να συγκρουστεί με την Ευρωζώνη είναι περίπου μία στις τρεις.
Οι αναλυτές που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, διατείνονται ότι ένα ασθενέστερο εθνικό νόμισμα θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές και στον τουρισμό. 
Παράλληλα θα παρέχει πολιτική ευελιξία στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση δεν θα αναγκάζεται να ακολουθεί τις εντολές των δανειστών, επιτρέποντας μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Από την άλλη ΄σοι υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, τονίζουν ότι θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στις υπόλοιπες χρεωμένες χώρες.
«Η ελληνική αποχώρηση θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει το τίμημα της δημοσιονομικής ακεραιότητας και την οικονομικής αναμόρφωσης» σημειώνεται.
Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη καθώς η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα μπορούσε να στείλει τον πληθωρισμό στα ύψη και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χάσουν την πρόσβαση στην υποστήριξη της ΕΚΤ.
Τέλος όσοι υποστηρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει ανάγκη την Ελλάδα τονίζουν η απώλεια της Ελλάδας θα αποδείξει ότι η ένωση δεν χτίστηκε για να διαρκέσει, ενώ θα «ανοίξει η πόρτα» και για άλλους υποψήφιους για έξοδο.
των επόμενων πιθανών υποψηφίων έξοδο. 
Μάλιστα η Barry Eichengreen από το Πανεπιστημίου California-Berkeley υοστηρίζει ότι ένα Grexit θα μπορούσε να καταλήξει να είναι για την Ευρωζώνη ένα «νέο φαινόμενο Lehman Brothers στο τετράγωνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης