Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ξυπνητήρι και όχι εφιάλτης η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Η Merkel πάσχει από... μυωπία!

FT: Ξυπνητήρι και όχι εφιάλτης η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Η Merkel πάσχει από... μυωπία!
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με όποιον τρόπο και εάν έρθει, είναι απολύτως αναγκαία»
Μία ανατρεπτική αποτίμηση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει ο αρθρογράφος των Financial Times, Philip Stephens.
Eιδικότερα, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, ο P. Stephens επισημαίνει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές πρέπει να ιδωθεί ως ένα «επιτυχές ξυπνητήρι» και όχι ως «εφιάλτης» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αναλύοντας την επιχειρηματολογία του, εξηγεί πως το ευρώ χρήζει ορισμένων συστατικών, τα οποία ακούν στο όνομα ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και βιώσιμα χρέη – ελλείμματα.
«Μία ψύχραιμη ματιά στις ελληνικές εκλογές καταδεικνύει πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως ένα καμπανάκι αφύπνισης και όχι ως εφιάλτης.
«Και αυτό» συνεχίζει «όχι επειδή διαθέτει τις τέλειες λύσεις για τα ευρωπαϊκά προβλήματα, αλλά επειδή η νίκη του αποκρυσταλλώνει το αδιέξοδο της Ευρωζώνης».
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ακόμη «ζωντανό», με τον Mario Draghi να αγοράζει διαρκώς χρόνο.
«Στην Ελλάδα εκδηλώνεται μία σύγκρουση μεταξύ της λιτότητας και της δημοκρατίας. Άλλωστε, είναι πασιφανές πως το χρέος της είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να αποπληρωθεί ολόκληρο, ενώ η ατέρμονη λιτότητα δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στην κρίση» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με όποιον τρόπο και εάν έρθει, είναι απολύτως αναγκαία» συμπληρώνει.
Όμως, τα προβλήματα της Ελλάδα, σημειώνει ο αρθρογράφος, δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και... πολιτικά.
Ενώ στην Ευρώπη, η πολιτική τάξη εκσυγχρονίζεται, στην Ελλάδα απλά… εισπράττει χρήματα, υπογραμμίζει εν συνεχεία, καθιστώντας αναγκαία την έλευση μίας τίμιας κυβέρνησης.
«Η Ευρωζώνη πρέπει να εύχεται ο Τσίπρας να τηρήσει τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής» συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.
Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει και πλήθος αρνητικών προτάσεων, όπως η αύξηση των δαπανών ως μέσο για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης.
Πάντως, ο Τσίπρας φαίνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ, να αναδιανείμει τον εγχώριο πλούτο.
Από την άλλη πλευρά, αντιτείνουν οι Financial Times, η Angela Merkel έχει απόλυτο δίκιο, όταν υποστηρίζει πως η διάσωση της Ευρωζώνης θα επέλθει μόνο μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης των ελλειμμάτων.
«Η τακτική της Merkel διακατέχεται από πραγματισμό αλλά και από στρατηγική μυωπία» εκτιμά ο αρθρογράφος, εξηγώντας πως αν και αναγνωρίζει πως η Ευρώπη θα ενδυναμωθεί μέσω της ανάκτησης της οικονομικής ισχύς, εντούτοις ασκεί υπερβολική πίεση, δίχως αντίκρισμα.
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άφεση αμαρτιών, αλλά τα χρόνια της κρίσης έχουν αποδείξει πως οι κυβερνήσεις δύνανται να μειώσουν τους προϋπολογισμούς και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, μόνο σε περιόδους ύφεσης και κατάρρευσης» διατείνουν οι Financial Times.
Έτσι, συμπεραίνουν πως η λιτότητα, όταν συντελείται υπό συνθήκες ανάπτυξης, έχει αναπόφευκτα ένα επιζήμιο αποτέλεσμα.
Σήμερα, συνεχίζει, ο ακρο-αριστερός ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί - δικαιολογημένα - τη λιτότητα.
«Τι θα υποστηρίζει η Merkel όταν δει το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen στο Elysée Palace του Παρισιού ή το Podemos στα ηνία της Ισπανίας;» διερωτάται χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο Philip Stephens αποφαίνεται τα εξής: Η ευκαιρία για την Ευρώπη έγκειται στην περισσότερο αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και στην «χαλάρωση» της καθοδηγούμενης από τη Γερμανία λιτότητα…

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης