Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Franklin Templeton: Εφικτός ένας συμβιβασμός Ελλάδας - τρόικας, αν η Αθήνα ξεχάσει το haircut

Franklin Templeton: Εφικτός ένας συμβιβασμός Ελλάδας - τρόικας, αν η Αθήνα ξεχάσει το haircut
Η κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κρίνεται απογοητευτική για τις αγορές, δεδομένης της προτίμησής τους για έναν πιο κεντρώο κυβερνητικό εταίρο
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στις 25 Ιανουαρίου, μπορεί να απέσυρε ορισμένες από τις ανησυχίες των αγορών, όμως σίγουρα δημιούργησε νέες, εκτιμά η Franklin Templeton Investments, σε ειδική έκθεσή της για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, υπό τον τίτλο "Weighing the Odds of Compromise in Greece and the Grexit".
Όπως επισημαίνει η Franklin Templeton Investments, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν αναμενόμενη.
Ωστόσο τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής ξεπέρασαν κατά πολύ τις μέσες προσδοκίες των αγορών.
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε κυβερνητική σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κρίνεται απογοητευτική για τις αγορές, δεδομένης της προτίμησής τους για έναν πιο κεντρώο κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος θα μπορούσε να χαλαρώσει ορισμένες από τις πιο ριζοσπαστικές απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δομή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα γεννά δύο εύλογα ερωτήματα για τους επενδυτές:
- Μπορεί μια κυβέρνηση που απορρίπτει τη λιτότητα να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους δανειστές της και να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ;
- Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Grexit στις διεθνείς αγορές;
Όπως επισημαίνει, στη συνέχεια της έκθεσής της, η Franklin Templeton Investments, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής αποδείχθηκε χειρότερο των εκτιμήσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση έλαβε εντολή να τηρήσει επιθετική και σκληρή στάση απέναντι στην τρόικα.
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως δεν επιθυμεί την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί μαζί του.
Αν και η έκβαση των διαπραγματεύσεων κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιη, συμφέρει και τις δύο πλευρές να υπάρξει συμφωνία.
Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και τρόικας, θα είναι σίγουρα κάποιος συμβιβασμός.
Η τρόικα μπορεί να συναινέσει σε μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωση της λιτότητας, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ξεχάσει το αίτημα για haircut στο χρέος.
Το μόνο βέβαιο είναι πως, δεδομένου του ύψους των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, η χώρα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς ένα οικονομικό πρόγραμμα.

Ο αντίκτυπος στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια της Templeton από τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Όπως σημειώνεται σε άλλο μέρος της εν λόγω ανάλυσης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, η απευθείας έκθεση της Franklin Templeton Investments στα ελληνικά assets ήταν μικρή.
Όμως καθώς η Τempleton έχει αυξημένες θέσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης, υπάρχει πιθανότητα αναταράξεων, σε περίπτωση μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται όμως για μικρή πιθανότητα.
Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει πως κάθε κίνδυνος θα είναι περιορισμένος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης