Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Θα επέλθει συμφωνία Ελλάδας - τρόικας - Υψηλοί οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα

tags :
Fitch: Θα επέλθει συμφωνία Ελλάδας - τρόικας - Υψηλοί οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα
Πλήγμα για την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μια παρατεταμένη και δύσκολη διαπραγμάτευση
Στην άποψη της ότι Ελλάδα και πιστωτές θα καταλήξουν σε συμφωνία εμμένει η Fitch, παρά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί ωστόσο ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης και δύσκολης διαπραγμάτευσης.
Η δύσκολη αυτή διαπραγμάτευση θα αποτελέσει πλήγμα για την εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η Fitch σε ανάλυσή της με ημερομηνία 30/01/2015 και τίτλο «Πιθανή η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών, υψηλοί οι κίνδυνοι».
«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει ισχυρά κίνητρα για την επίτευξη συμφωνίας και από τις δύο πλευρές», τονίζουν οι αναλυτές της Fitch.
Μια συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. 
Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας (Ε.Ε. ΕΚΤ και ΔΝΤ), επιθυμούν την αποφυγή ζημιάς στο ευρύτερο ευρωπαϊκό project, καθώς και ζημιές στην ήδη υπάρχουσα έκθεσή τους στην Ελλάδα, τονίζει η Fitch, ενώ χαρακτηρίζει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, χαμηλότερο σε σχέση με το 2012.
Ωστόσο το μονοπάτι των διαπραγματεύσεων είναι στρωμένο με αβεβαιότητα, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. 
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, σηματοδοτεί μια διάθεση σύγκρουσης, καθώς τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης τάσσονται σθεναρά κατά της λιτότητας και υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. 
Οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης για μερική αναστολή ή καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, μπορεί να οδηγήσουν σε αποξένωση με την Τρόικα. 
Ενώ κορυφαία μέλη της κυβέρνησης έχουν προχωρήσει σε διαλλακτικές δηλώσεις, οι πολιτικές τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές, ελλοχεύει τον κίνδυνο περαιτέρω πλήγματος στην εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών, προειδοποιεί η Fitch. 
H λήξη ομολόγων άνω των 6 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει το ευρωσύστημα μέσω του προγράμματος SMP, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αποτελούν μια σκληρή προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fitch, οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να διαρκέσουν πολλούς μήνες, όπως έγινε και με τις προηγούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος. 
Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ένα νέο (πιθανώς προληπτικό) πρόγραμμα, και OSI. 
Σύμφωνα με τη Fitch, η χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πιθανή, όπως και ένα «ήπιο» OSI μέσω παράτασης των προθεσμιών λήξης και χαμηλότερα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης