Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Αποστάσεις του Podemos από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο της «κωλοτούμπας»

FT: Αποστάσεις του Podemos από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο της «κωλοτούμπας»
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για Podemos σύμφωνα με τους αναλυτές
Η εκτίμηση ότι οι δεσμοί του Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φέρουν το ισπανικό κόμμα σε δύσκολη θέση διατυπώνεται σε άρθρο των Financial Times.
Από την μία πλευρά οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για το Podemos, βοηθώντας τον να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ισπανίας, που θα πάνε στις κάλπες το Φθινόπωρο, ότι είναι δυνατή η ριζική αλλαγή.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει ορατές ορισμένες παγίδες της συμμαχίας των δύο κομμάτων, καθώς το Podemos, που ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, θα υποφέρει σοβαρά, εάν η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει.
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για Podemos - ίσως περισσότερο τώρα από ό, τι πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο José Fernández-Albertos, πολιτικός αναλυτής του ισπανικού ερευνητικού κέντρου CSIC.
«Οποιαδήποτε λύση για το ελληνικό χρέος κατάσταση, που μπορεί να ερμηνευθεί ως θετική για την οικονομία, θα είναι μια μεγάλη ώθηση για το Podemos, ενώ θα αποτελέσει μήνυμα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν
Ωστόσο αν υπάρξει ένα bank run ή αν η Ελλάδα τελικά αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη για το Podemos» προσθέτει.
Παράλληλα οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες, μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο φόβος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, πανικόβαλλε τους επενδυτές που «ξεπούλησαν» ελληνικές μετοχές και απέσυραν καταθέσεις.
Μάλιστα σημειώνεται ότι η πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι έντονη καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ισπανία είναι κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
«Η απόφαση του κ. Τσίπρα να σχηματίσει συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα, υποβαθμίζει τις αριστερές πολιτικές προοπτικές του Podemos.
Εν τω μεταξύ η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει κάποια από τις ανώτερες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου σε γυναίκα, είχε ανοιχτά καταδικαστεί από το Podemos».
Σε αυτό το μήκος κύματος ο Manuel Arias Maldonado, πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστήμιου της Μάλαγα εκτιμά ότι «το Podemos προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να μην υποστεί τις επιπτώσεις μίας «κωλοτούμπας» του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης