Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βloomberg: Mόνο η EKT μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας - Θα το κάνει;

Βloomberg: Mόνο η EKT μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας - Θα το κάνει;
Σε περίπτωση πολιτικού ατυχήματος, η ΕΚΤ είναι εκείνη που θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να στηρίζει ή όχι τις ελληνικές τράπεζες
Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας;
Τι μπορεί να κάνει προκειμένου να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi;
Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που διατυπώνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αποτιμώντας την έκβαση των επαφών του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem με τις ελληνικές αρχές, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, καθώς στήνεται σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων της, πολύ σύντομα ίσως ο διοικητής της EKT, Mario Draghi, βρεθεί μπροστά σε ένα διόλου ευχάριστο δίλημμα.
Η ΕΚΤ έχει τον ρόλο του δανειστή ύστατης ανάγκης για την Ευρωζώνη.
Στην ΕΚΤ άλλωστε στρέφονται παραδοσιακά οι ευρωπαϊκές τράπεζες όταν δεν υπάρχει καμία άλλη διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης.
Οι ελληνικές τράπεζες, στην τρέχουσα συγκυρία, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς ξεμένουν από collaterals, ενώ ταυτόχρονα οξύνεται το φαινόμενο των εκροών καταθέσεων.
Σε περίπτωση πολιτικού ατυχήματος, η ΕΚΤ είναι εκείνη που θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να στηρίζει ή όχι τις ελληνικές τράπεζες.
Μόνο κατά τον τρέχοντα μήνα, Ιανουάριο, περί τα 11 δισ. ευρώ καταθέσεων έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικλές τράπεζες.
"Εάν η Ευρώπη επιθυμεί σοβαρά να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης και εάν η Ελλάδα θέλει σοβαρά να μην αποχωρήσει, τότε η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να γεφυρώσει το μεταξύ τους χάσμα, αλλά και να αποτρέψει κάθε κίνδυνο να ξεσπάσει πανικός στις διεθνείς αγορές", επισημαίνει, χαρακτηριστικά, ο Christian Schulz, επικεφαλής αναλυτής της Berenberg Bank.
Η ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς τότε το Eurogroup θα συζητήσει διεξοδικά την ελληνική περίπτωση, υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης