Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα η απώλεια εσόδων - Απειλείται το «όπλο» του πλεονάσματος

Bruegel: Μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα η απώλεια εσόδων - Απειλείται το «όπλο» του πλεονάσματος
Γιατί τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα
Ως νούμερο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη σαφή υστέρηση των κρατικών εσόδων το think tank Bruegel.
Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό think tank προειδοποιεί πως το ζήτημα των δημόσιων εσόδων χρήζει άμεσης διευθέτησης από τη νέα κυβέρνηση.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, καθίσταται σαφές πως τον Ιανουάριο τα έσοδα κατέγραψαν σημαντική υστέρηση, στερώντας από τη νέα κυβέρνηση πολύτιμους πόρους ενόψει της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.





Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014, η επίδοση του κρατικού προϋπολογισμού υπερέβη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς  καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 1,6 δισ. ευρώ.
Παρόμοια, το 11μηνο του 2014 το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 2,9 δισ. ευρώ.
Έπειτα προκηρύχθηκαν οι εκλογές και η κατάσταση αντιστράφηκε δραματικά, επισημαίνει εμφατικά το Bruegel.
Συνολικά για το 2014, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε μόλις στα 1,9 δισ. ευρώ έναντι των προσδοκώμενων 4,9 δισ. ευρώ, στερώντας από το κράτος 3 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τον Ιανουάριο του 2015, όπου το πλεόνασμα περιορίστηκε μόλις στα 443 εκ. ευρώ έναντι του στόχου των 1,4 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, δεδομένου πως το πλεόνασμα του 2014 «χτίστηκε» επί της ουσίας στους πρώτους δύο μήνες του έτους, καθίσταται σαφές πως η υστέρηση των εσόδων στις αρχές του 2015 προδιαγράφει αρνητικά την έκβαση του τελικού 12μηνου.





Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο του 2015 αντανακλά την παράταση της καταβολής του ΦΠΑ έως τα τέλη του Φεβρουαρίου.
Ενόψει των στοιχείων του Φεβρουαρίου, το ευρωπαϊκό think tank καθιστά σαφές πως η πορεία των εσόδων του τρέχοντος μήνα αποκτάει μία ιδιαίτερη αξία, κυρίως λόγω δύο παραγόντων:
1. Ο Μάρτιος είναι ένας από τους πιο επίπονους μήνες, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί να μετακυλήσει έντοκα γραμμάτια 4,3 δισ. ευρώ αλλά και να καταβάλλει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ.
2. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, καθώς συνιστά το πλέον σημαντικό όπλο της ελληνικής πλευράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης