Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εuroxx: H Eλλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα - Καταλύτης για τις καταθέσεις η πολιτική σταθερότητα

Εuroxx: H Eλλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα - Καταλύτης για τις καταθέσεις η πολιτική σταθερότητα
Όσο θα μειώνονται οι αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόσο θα περιορίζονται και οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες
Η πολιτική αβεβαιότητα έπληξε καίρια τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζει η Euroxx, στη νέα έκθεσή της "Greek deposit outflows of €12.8bn in January '15", στην οποία και αποτιμά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασε, με άκρως αρνητικό τρόπο, την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς όλοι έγιναν μάρτυρες της κλιμάκωσης του φαινομένου της εκροής κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η πολυαναμενόμενη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, κατά το Eurogroup της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου, είναι ικανή να μειώσει έως έναν βαθμό τις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.
Όσο θα μειώνονται οι αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόσο θα περιορίζονται και οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Μετά από τρεις μήνες μεγάλης πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα, διαπιστώνει η Euroxx.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά η χρηματιστηριακή, οι επικείμενες εξελίξεις - σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο - είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, κατά τους επόμενους μήνες.
Η εμπιστοσύνη των καταθετών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική σταθερότητα.
Ορόσημο θα αποτελέσει η οριστική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, για την τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων, στα τέλη Απριλίου του 2015.
Στο μεταξύ, σε έτερη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greek Credit Contraction at 2.9% y-o-y in January ’15", η Euroxx προβλέπει αρνητική ή το πολύ μηδενική πιστωτική επέκταση για το τρέχον έτος, 2015.
Η χρηματιστηριακή ανακοινώνει ότι έχει προχωρήσει σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης το 2015.
Πλέον, κάνει λόγο για αρνητική ή το πολύ μηδενική πιστωτική επέκταση το 2015, έναντι πρότερων εκτιμήσεών της για θετική πιστωτική επέκταση εντός του εύρους 1-2%.
Ο λόγος που ανάγκασε τη Euroxx να προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της είναι, όπως εξηγεί στην έκθεσή της, η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που κυριάρχησε στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Η χρηματιστηριακή προβλέπει ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης από το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με τη Euroxx, δύο είναι οι παράγοντες που μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της πιστωτικής επέκτασης:
- Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
- H αδύναμη ζήτηση, από πλευράς κυρίως των ελληνικών νοικοκυριών

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης