Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Θα καταφέρει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους δανειστές και τον ελληνικό λαό;

tags :
WSJ: Θα καταφέρει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τους δανειστές και τον ελληνικό λαό;
Πόσο ακόμα ελληνικό δράμα χρειάζεται για να αποφευχθεί η δραχμή;
Η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να καταφέρει να κατευνάσεις την οργή τόσο των δανειστών της όσο και του ελληνικού λαού, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πέρασαν έναν έντονο Φεβρουάριο γεμάτο μάχες, ενώ θα ακολουθήσει μία άνοιξη γεμάτη παζάρια για ένα κρίσιμο θέμα.
Σε αυτό το πλαίσιο διερωτάται ποια οικονομική πολιτική θα μπορούσε ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές, δηλαδή τους δανειστές της Ελλάδα αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες.
Όπως σημειώνεται οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ πιο δύσκολες, τονίζοντας όμως ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους θα είναι το κλειδί για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Η αναζήτηση συμφωνίας σύμφωνα με τη WSJ πρέπει να εστιάσει σε τρία στάδια, ώστε το «ελληνικό δράμα» να μην ολοκληρωθεί με την δραχμή.
Η πρώτη πράξη θα παιχτεί στο αν η Αθήνα θα δεχτεί του κανόνες του προγράμματος διάσωσης της Ευρωζώνης, που σχεδιάστηκαν από τη Γερμανία για να εξασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι θα χρηματοδοτήσουν άλλες χώρες με αντάλλαγμα μία σκληρή οικονομική πολιτική.
Όπως υπενθυμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχε υποσχεθεί να τερματίσει την πενταετή ταπείνωση της Ελλάδας από τους ξένους τεχνοκράτες ωστόσο τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι για να αποφύγει μία τραπεζική κρίση πρέπει να αποδεχθεί τις αξιολογήσεις, τις μεταρρυθμίσεις και τις αποδεσμεύσεις των δανείων.
Η δεύτερη πράξη αφορά το αν θα συμφωνήσουν και θεσπίσουν οικονομικά μέτρα μέχρι το καλοκαίρι που θα ξεκλειδώσει την αναγκαία χρηματοδότηση, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα.
Τέλος αν υποθέσουμε ότι υπάρξει συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα, η Τρίτη πράξη θα αφορά το να θα συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα εποπτείας ώστε η Ελλάδα να καλύψει την αποπληρωμή του χρέους της.
«Ο περασμένος μήνας ήταν αρκετά ταραχώδης, λόγω της απροκάλυπτης έχθρας ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, αλλά η επίτευξη μιας συμφωνίας ήταν σχετικά απλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δεχθεί ότι το υπάρχον πακέτο διάσωσης είναι η μοναδική λύση.
Η Γερμανία έπρεπε να δεχθεί ότι οι διφορούμενες υποσχέσεις από την Ελλάδα ήταν αρκετά καλές στα λόγια τουλάχιστον» αναφέρει η WSJ.
Ωστόσο σημειώνεται ότι για να λάβει τη χρηματοδότηση η Ελλάδα «θα πρέπει να επιλύσει τις ασάφειες συμφωνώντας σε συγκεκριμένα μέτρα με τα θεσμικά όργανα που ήταν παλαιότερα γνωστά ως η "τρόικα"».
«Η κύρια νίκη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα ήταν να κερδίσει την ευκαιρία να αντικαταστήσει τα προτιμώμενα μέτρα του ΔΝΤ με τις δικές τις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο για να ακολουθήσει πραγματικά τη δική της πορεία, η Ελλάδα πρέπει να πείσει το ΔΝΤ ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί ο ευρύτερος στόχος του προγράμματος διάσωσης της και να κάνει την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική μέσα στο ευρώ» τονίζεται στο άρθρο.
«Δυστυχώς τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο είναι έντονα επιφυλακτικοί για αυτό το ζήτημα» καταλήγει η WSJ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης