Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Bank: Βήμα για την άρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία η συμφωνία στο Eurogrup

Alpha Bank: Βήμα για την άρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία η συμφωνία στο Eurogrup
Ο κλάδος του τουρισμού επέδειξε ανθεκτικότητα στην οικονομική κρίση
Ως σημαντικό βήμα για την άρση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει η Alpha Bank τη συμφωνία Ελλάδας – Ευρωζώνης για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζες, η εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η ανάκαμψη το 2014 επήλθε κυρίως μέσω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης και των καθαρών εξαγωγών, αν και οι ιδιωτικές επενδύσεις παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος.
Συνεπώς, επισημαίνει, η ενίσχυση των επενδυτικών προσδοκιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο ρόλος των καθαρών εξαγωγών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) ως κινητήρια δύναμη της πρόσφατης ανάκαμψης, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζεται πλεονασματικό για δεύτερο συνεχές έτος, στα €1,66 δισ. (0,9% του ΑΕΠ το 2015), από € 1,09 δισ. το 2014 (0,6% το 2014), εξέλιξη που οφείλεται στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την τάση διολίσθησης του ευρώ. Ειδικότερα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ήταν πλεονασματικό στα €1,82 δισ., εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων (2014: 10,6%, 2013: 16,4%).
Ο κλάδος του τουρισμού επέδειξε ανθεκτικότητα στην οικονομική κρίση, στήριξε την οικονομία στην ύφεση και ήδη πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει η Alpha Bank. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αποτέλεσαν το 2014 περίπου το 25% της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας (αγαθών και υπηρεσιών), ενώ οι τουριστικές εισπράξεις αντιστοιχούσαν στο 75% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης