Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Μοχλός πίεσης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα η έλλειψη επαρκούς ρευστότητας

tags :
Reuters: Μοχλός πίεσης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα η έλλειψη επαρκούς ρευστότητας
H Aθήνα ψάχνει λύσεις ώστε να αποπληρώσει έγκαιρα τα 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ
Η Ελλάδα ξεμένει από χρηματοδοτικές επιλογές προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό προκειμένου να εφαρμόσει τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα έλαβε την τετράμηνη παράταση του προγράμματος, η δόση των 7,2 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εκταμιευτεί, προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.
«Με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός αγορών και να αντιμετωπίζει σημαντική υστέρηση στα έσοδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεμείνει από ρευστό έως τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου» εξηγεί χαρακτηριστικά το Reuters.
H Aθήνα ψάχνει λύσεις ώστε να αποπληρώσει έγκαιρα τα 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, τα οποία λήγουν τον Μάρτιο, συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Η έλλειψη ρευστότητας χρησιμοποιείται από την Ευρωζώνη προκειμένου να ωθήσει την Ελλάδα στην τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» παραδέχεται αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στο Reuters.
Κάθε άλλη επιλογή, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, ενέχει πλήθος προβλημάτων.
Η επιστροφή, για παράδειγμα, των 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να συντελεστεί, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Παράλληλα, η χρήση των 11 δισ. του ΤΧΣ θεωρείται κόκκινο «πανί» για την ΕΚΤ, ενώ και η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων έχει αποκλειστεί – προς το παρόν – ως πιθανή εναλλακτική επιλογή.
«Η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων είναι σχεδόν απίθανή» παραδέχεται πηγή της ΕΚΤ.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ευελπιστεί πως η ΕΚΤ θα επιδείξει ανεκτικότητα και θα επιτρέψει μία χαλάρωση των ορίων.
«Το δημόσιο έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην αύξηση των εντόκων γραμματίων» παραδέχεται Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης