Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οxford University: Nα μην υποκύψει στις πιέσεις η Ελλάδα - Χρεοκοπία και Grexit, η μόνη λύση

Οxford University: Nα μην υποκύψει στις πιέσεις η Ελλάδα - Χρεοκοπία και Grexit, η μόνη λύση
Mια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις δεσμεύσεις των προκατόχων της, ούτε να υποκύψει στις αξιώσεις των δανειστών της
Η ελληνική κρίση μοιάζει σαν να μην έχει τελειωμό, διαπιστώνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι του University of Οxford, σε νέα έκθεσή τους και παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ελληνικού εδάφους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ευρωζώνη, από τις απαρχές της σύστασής της, είναι γεμάτη ρωγμές, αδυναμίες και προβλήματα.
Ρωγμές που ήρθαν στην επιφάνεια, με το ξέσπασμα - και την κορύφωση στη συνέχεια - της ελληνικής κρίσης.
Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, το 2010, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα πως στερούνται της απαραίτητης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης για να διαχειριστούν την απειλή μιας κρατικής χρεοκοπίας και της πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης.
Για τους Ευρωπαίους, η αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης της Ευρωζώνης μετεξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε κορυφαία πολιτική προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό στράφηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας τη στήριξή του.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα κατέστη άμεσα πολύ μεγάλη, ίσως γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν τους Ευρωπαίους, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.
Και έτσι ήρθε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI+) το 2012, ήτοι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έχει ποτέ σημειωθεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Τα μέτρα που επιβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, οι θυελλώδεις, μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις εβδομάδων και μηνών, μεταξύ Αθήνας και δανειστών, είχαν έναν και μόνο στόχο:
Όχι την ανάκτηση της ευημερίας για τους Έλληνες πολίτες, αλλά τη διάσωση της Ευρωζώνης.
Υπό το πρίσμα αυτό, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε δίκιο να αμφισβητεί τις δράσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.
Οι συμφωνίες που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας μειώνουν κατακόρυφα το εύρος των πολιτικών επιλογών που μπορεί να υιοθετήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Όμως μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις δεσμεύσεις των προκατόχων της, ούτε να υποκύψει στις αξιώσεις των δανειστών της.
Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, σύμφωνα πάντα με το University of Οxford, είναι η εξής:
Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προκειμένου να αρχίσει να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος και να θέσει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης την οικονομία της...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης