Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της περίμεναν τους Έλληνες με ακονισμένα τα μαχαίρια

El Pais: Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της περίμεναν τους Έλληνες με ακονισμένα τα μαχαίρια
Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς υπαναχωρήσεις, επισημαίνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ενώ τονίζονται ο κίνδυνος του ναζισμού από μια αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της αναφέρεται σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais, στο οποίο σημειώνεται ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της περίμεναν τους περήφανους Έλληνες με ακονισμένα τα μαχαίρια, ενώ τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς υπαναχωρήσεις.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος του ναζισμού από μια αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελλάδα και το Eurogroup έχει παρουσιαστεί από πολλούς ως νίκη της Γερμανίας και των συμμάχων της και ταπείνωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, σημειώνεται, θα πρέπει να θυμηθούμε πώς εισήλθε η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις: οικονομική ύφεση παρόμοια της δεκαετίας του '30, ποσοστό ανεργίας πάνω από 25% και μεγαλύτερο μεταξύ των νέων, αλλά και με μια ξεκάθαρη εντολή από τους έλληνες πολίτες για παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς προσήλθαν στον διάλογο η Γερμανία και οι σύμμαχοί της: με ακονισμένα τα μαχαίρια, απαιτώντας να μην αλλάξει ούτε ένα κόμμα του μνημονίου κατανόησης και διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς υπαναχωρήσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι η Ελλάδα προφανώς και δεν είχε μεγάλη δύναμη στις διαπραγματεύσεις.
Η πρώτη της επιτυχία ήταν αυτές καθαυτές οι διαπραγματεύσεις, σημειώνεται και προστίθεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα μιας συμφωνίας άνευ όρων.
Η εναλλακτική θα ήταν μια μη συμφωνία.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι γενικές επιπτώσεις της συμφωνίας ήταν αρχικά ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αντιτάχθηκε στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και τις ΗΠΑ για την οικονομική κατάσταση των πολιτών της, χωρίς τη βοήθεια και συναίνεση άλλων χωρών –ο Hollande αποτέλεσε την τελευταία απογοήτευση, σημειώνεται.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχει αλλάξει το εσωτερικό περιβάλλον, με το 76% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, να δηλώνει την υποστήριξή του στους Τσίπρα και Βαρουφάκη.
Το τρίτο και όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές αποκαλύφθηκαν οι διαφορετικές ευαισθησίες που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Οι μέχρι τώρα μειοψηφούντες άρχισαν να πατάνε πόδι: ο επίτροπος Moscovici στον πρόεδρο του Eurogroup, Dijsselbloem, ο γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel έναντι του γερακιού Schaeuble και η Γερμανία και οι σύμμαχοί της έναντι των υπολοίπων, κάτι που φαίνεται από τον αριθμό των εξαιρέσεων και επιφυλάξεων που συνοδεύουν το «πράσινο φως» προς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα μαθήματα της ιστορίας.
Πίσω από μια υποτιθέμενη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται μόνον η Νέα Δημοκραία και ο Σαμαράς, αλλά η Χρυσή Αυγή, η οποία περιμένει την ευκαιρία.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται, η πολιτική λιτότητας του καγκελάριου Heinrich Brüning, που βύθισε τη Γερμανία τη δεκαετία του '30 ακόμη περισσότερο στην ύφεση, άνοιξε τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από τους ναζιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης