Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποστάσεις από το χρηματοδοτικό δράμα της Ελλάδας τηρεί η ΕΚΤ - Αρνείται να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων

Αποστάσεις από το χρηματοδοτικό δράμα της Ελλάδας τηρεί η ΕΚΤ - Αρνείται να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων
Η ΕΚΤ πιθανότατα κρατάει στα χέρια της το κλειδί εκείνο που θα κρίνει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Αποστάσεις από το νέο δράμα της Ελλάδας, εκείνο που αφορά στο χρηματοδοτικό κενό της χώρας, λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως τονίζει σε νέο δημοσίευμά του το Reuters, η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό χρηματοδοτικό δράμα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται άβολα.
Η ΕΚΤ πιθανότατα κρατάει στα χέρια της το κλειδί εκείνο που θα κρίνει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Χωρίς καμία πολιτική διάθεση να βλέπει τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, η ΕΚΤ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση ανάσχεσης ενός χρηματοδοτικού κραχ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση για την ΕΚΤ, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, βούληση της οποίας είναι να παραμείνει μακριά από τον πολιτικό διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας.
Όμως καθώς η ΕΚΤ συνιστά δανειστή έκτακτης ανάγκης, ίσως να είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
"Η ΕΚΤ πρέπει να είναι επιφυλακτική, δεδομένης της αυξημένης πολιτικής έκθεσής της", σχολιάζει ο Richard Portes, οικονομολόγος του London Business School.
Στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς η Ελλάδα φλερτάρει με τον κίνδυνο ενός χρηματοδοτικού κραχ, ίσως η ΕΚΤ να μην έχει άλλη επιλογή από το να εισέλθει στην πολιτική αρένα.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια του δημοσιεύματός του το Reuters, η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Όμως η ΕΚΤ χαρακτηρίζει εξαιρετικά απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι απαγορεύεται μια κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
"Η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων είναι εξαιρετικά απίθανη", σχολιάζει ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Τι έχει ήδη αναφέρει από νωρίς το www.bankingnews.gr

Πως δεσμεύει η απόφαση της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου τις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν το ελληνικό κράτος;
Στις 18 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για το δανεισμό των τραπεζών στο ελληνικό κράτος βάζοντας όρια όπως ανέφερε το bankingnews.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ στις 27 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν επιπλέον το ελληνικό κράτος πέραν του ορίου όπως καθορίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν με 3 τρόπους το ελληνικό κράτος.
Με έντοκα γραμμάτια περίπου 10-11 δισεκ. ευρώ.
Με ομόλογα ελληνικού δημοσίου περίπου 3 δισεκ. ευρώ
Με άμεσο δανεισμό σε εταιρίες του δημοσίου περίπου 12 δισεκ. μαζί με το Τίτλος της Εθνικής, το παλαιό swaps της Goldman Sachs που έχει μετατραπεί σε δάνειο.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος 26 δισεκ. ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα.
Η ΕΚΤ λοιπόν έχει αναφέρει με βάση την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανείζουν το ελληνικό κράτος πάνω από το όριο αυτό.
Μόνο αν υπάρξει αναδιάρθρωση π.χ. κάτι αφαιρεθεί μπορεί να αυξηθεί μια άλλη κατηγορία αλλά και πάλι το όριο είναι 26 δισεκ. ευρώ.
Ακόμη και αν στο Eurogroup στις 9 Μαρτίου βρεθεί μια λύση π.χ. και αυξηθούν τα έντοκα από 15 σε 25 δισεκ. θα πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου της ΕΚΤ, εξέλιξη μάλλον απίθανή καθώς η ΕΚΤ δύσκολα αναιρεί αποφάσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης