Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μax Οtte (Οικονομολόγος): Δίχως haircut στο ελληνικό χρέος, το μνημόνιο είναι ανώφελο

Μax Οtte (Οικονομολόγος): Δίχως haircut στο ελληνικό χρέος, το μνημόνιο είναι ανώφελο
"Η κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι άσχημη"
Το μνημόνιο στην Ελλάδα κατάφερε να προκαλέσει… αναταραχή στην Ευρώπη και να ωφελήσει τους δανειστές, τις τράπεζες και τους πλούσιους.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο Αυστριακός οικονομολόγος Max Otte, χαρακτηρίζοντας ως «ανώφελο» το πρόγραμμα βοήθειας, εφόσον δεν υπάρξει μία γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, μιλώντας στον αυστριακό Τύπο, ο Max Otte επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι άσχημη και φυσικά θα ήταν καλύτερο να είχε υπάρξει ήδη από την αρχή μια καθαρή διευθέτηση, με διαγραφή χρέους, έξοδο από το ευρώ και κατόπιν στήριξη ή υποστήριξη της οικονομίας «και όχι των δανειστών» και αυτό θα είχε στοιχίσει ίσως 150 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν θα υπήρχε πλέον σήμερα αυτό το πρόβλημα.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους και υπενθύμισε πως και για τη Γερμανία, η οποία ήταν τότε σε άσχημη οικονομική κατάσταση, έγινε μια διεθνής διαγραφή χρέους, το 1953, με τη Συμφωνία του Λονδίνου, που είχαν υπογράψει πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Κατά την άποψή του είναι προφανής η στρατηγική της Ελλάδας, η οποία παίζει «υψηλό πόκερ» έχοντας την εντολή του κόσμου, έχοντας υποσχεθεί πολλά σε πολλούς, αναζητώντας κάθε τόσο υπεύθυνους, κυρίως τους Γερμανούς, όπως προφανές είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και ως εκ τούτου είναι ευάλωτος.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει μια αναβλητική πολιτική, ήδη για τέταρτη ή πέμπτη φορά, ενώ εξαντλείται -και κάποτε θα φτάσει στο τέλος της- η υπομονή των Ευρωπαίων, οι οποίοι θα πρέπει να παίξουν σκληρότερο "πόκερ", με υψηλότερες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας και αυτοί, όπως κάνουν κάθε τόσο οι Έλληνες, να εκπνέουν προθεσμίες» διέτεινε.
Τέλος, εξέφρασε τη συμπάθειά του για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η πολιτική των τελευταίων τεσσάρων χρόνων ήταν λανθασμένη, στην κυβέρνηση στην Αθήνα δανείζονταν χρήματα με τα οποία αυτή συνέχιζε να εξυπηρετεί τις τράπεζές της και τους δανειστές, που ήταν εξ αρχής λάθος, ενώ λογικό θα ήταν μια διαγραφή χρέους μαζί με ένα Grexit, γιατί μόνον με αυτό τον τρόπο η χώρα θα είχε μια ευκαιρία, και στην πραγματικότητα έχουν δοθεί πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι θα είχε στοιχίσει μια πλήρης λύση στην αρχή, ήδη το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης