Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Θύμα της πολιτικής αβεβαιότητας οι καταθέσεις στην Ελλάδα - Παραμένουν οι κίνδυνοι

Goldman Sachs: Θύμα της πολιτικής αβεβαιότητας οι καταθέσεις στην Ελλάδα - Παραμένουν οι κίνδυνοι
Το φαινόμενο των εκροών καταθέσεων αντανακλά την αβεβαιότητα για το outlook της Ελλάδας, σε όρους οικονομικούς, πολιτικούς και χρηματοπιστωτικούς
Στην κλιμάκωση του φαινομένου εκροής των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, κατά τον μήνα Ιανουάριο, εστιάζει η Goldman Sachs, σε νέα 2σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Global Markets Daily: January deposits fall in Greece, but few signs of contagion".
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, κατά τον πρώτο μήνα του 2015, τον Ιανουάριο, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ήταν μεγάλξες  λόγω της όξυνσης του πολιτικού ρίσκου, με επίκεντρο τις πρόωρες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνιστούν μια πραγματική ανησυχία, τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. 
Ειδικότερα - από τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει η αμερικανική τράπεζα - προκύπτει πως τον Ιανουάριο οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 8,8 δισ. ευρώ, στα 125,9 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, σε απόλυτους όρους, η μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο του 2015 είναι μεγαλύτερη από την υποχώρηση που είχε καταγραφεί στο αποκορύφωμα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, το 2011 και το 2012.
Το φαινόμενο της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, τον ELA. 
"Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο", σημειώνει η Goldman Sachs.
Όπως προσθέτει, το φαινόμενο των εκροών καταθέσεων αντανακλά την αβεβαιότητα για το outlook της Ελλάδας, σε όρους οικονομικούς, πολιτικούς και χρηματοπιστωτικούς.
"Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όμως δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως", σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 3 Μαρτίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης