Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard: Η λιτότητα δεν είναι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας - Δυστυχώς οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Harvard: Η λιτότητα δεν είναι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας - Δυστυχώς οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι όπως και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες...
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η λιτότητα, αλλά η πλήρης έλλειψη δημοσιονομικού ελέγχου εκτιμά ο καθηγητής του Harvard και διάσημος Οικονομολόγος, Ricardo Hausmann.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο Project Syndicate, ο καθηγητής του Harvard επισημαίνει πως η σύγχρονη οικονομία καταδεικνύει πως τα μεγάλα προβλήματα σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο.
«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, συνιστούν απόρροια ακούσιων πράξεων, που λήφθηκαν από περισσότερα από ένα άτομα» εξηγεί χαρακτηριστικά, συμπεραίνοντας πως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η έλλειψη δημοσιονομικού ελέγχου συνέστησε την αρχή των προβλημάτων.
«Το πρόβλημα δεν είναι πως η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πως η δημοσιονομική πολιτική βρισκόταν εκτός ελέγχου» σημειώνει ο R. Hausmann.
Όπως εξηγεί, μέχρι το 2007 η Ελλάδα δαπανούσε χρήματα, τα οποία υπερέβαιναν κατά 14% την αξία των όσων παρήγαγε.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειες, το εν λόγω κενό ήταν κυρίως δημοσιονομικό και χρησιμοποιούταν για κατανάλωση και όχι για επενδύσεις, συνεχίζει ο καθηγητής του Harvard.
«Τα μη βιώσιμα αναπτυξιακά μονοπάτια τερματίζουν όταν σταματούν οι κεφαλαιακές εισροές, αναγκάζοντας τις χώρες να επαναφέρουν τις δαπάνες στα επίπεδα της παραγωγής» τονίζει.
«Ο μοναδικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος αυτής της αιφνίδιας αλλαγής είναι η περικοπή των δαπανών, δίχως την περικοπή της παραγωγής, γεγονός που σημαίνει πως μία χώρα πρέπει να πουλάει στις άλλες ό,τι οι κάτοικοι δεν μπορούν να αγοράσουν» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Με άλλα λόγια, συνεχίζει, εάν η Ελλάδα δεν αυξήσει τις εξαγωγές και δεν μειώσει τις δαπάνες, οι απώλειες στην παραγωγή θα συνεχιστούν.
«Η Ελλάδα παράγει ελάχιστα από αυτά που οι πολίτες καταναλώνουν, καθώς η χώρα δεν παράγει μηχανές, ηλεκτρονικές συσκευές ή χημικά προϊόντα. Η Ελλάδα ποτέ δεν διέθετε μία παραγωγική διάρθρωση, αντάξιας του τρόπου ζωής των Ελλήνων. Το είσοδημα των πολιτών εδραζόταν σε μεγάλο βαθμό στο δανεισμό και γι’ αυτό δεν οδήγησε στην αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας» αναλύει ο R. Hausmann.
Εάν η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί, πρέπει να εξελίξει τις παραγωγικές της ικανότητες, υπερθεματίζει ο οικονομολόγος.
«Οι ασαφείς μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος σαφέστατα δεν πρόκειται να το κάνουν. Αντί αυτών των πολιτικών, η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει σε ακτιβιστικές πολιτικές, οι οποίες θα προσελκύσουν διάφορες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις» σημειώνει, καταλήγοντας πως «δυστυχώς οι Έλληνες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή επιθυμούν μία ανακατανομή των πόρων με στόχο την αύξηση των μισθών και των επιδομάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης